Auto
Evropska unija "utišava" AMG Vlasnici budućih AMG modela neće uživati u rasnom zvuku pedigriranih motora, ili bolje reći, neće uživati njihova okolina
#

Zbog nove evropske regulative, zvuk iz izduvnog sistema mora biti tiši, a to važi i za AMG, kao i njegove konkurente.

Šef planiranja proizvoda Mercedesa-AMG, Bastijan Bogenšuc, izjavio je da su sva tržišta pogođena zakonskim promjenama u Evropi. Naime, bilo bi suviše skupo razvijati izduvne sisteme posebno za svaku zemlju ili region. Regulativa će postajati stroža svake dvije godine, što dodatno komplikuje stvari.

Prva dva modela koja će dobiti „tihi“ tretman su Mercedes-AMG A45 S i Mercedes-AMG CLA45 S, oba za 2020. godinu. Evropske birokrate ne žele da čujete kako zaista zvuči „najsnažniji svjetski četvorocilindraš“.

AMG će se novim pravilima „suprotstaviti“ tako što je pojačati notu unutar kabine. Kompanija dodaje AMG čist performantni zvuk, koji će iz stvarnog izduva izvlačiti note i preusmjeravati ih u kabinu.

Sistemi koji imitiraju zvuk iz „auspuha“ i motora nisu ništa novo, kao i neki drugi kreativni način da se pojača vozačko iskustvo.  Solucija nije idealna, ali bolje išta nego ništa.

Dok će evropska regulativa utišati AMG modele, razvijeno postprodajno tržište u ponudi ima sve što srce može da poželi. Zvuk je neodvojivi dio vožnje i ništa ne može da ga zamijeni. Međutim, vremena se mijenjaju, što znači da će proizvođači morati da se povinuju novim pravilima.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.