1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Ministar privrede KS Jeličić: Ne možemo zaustaviti sve fiskalne tokove

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je kako je u interesu da se održi finansijska stabilnost u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

U tom smislu formirana su dva fonda s inicijalnim sredstvima, a cilj je pojačati njihov rad.

”Način na koji će se pojačati rad tih fondova u finansijskom smislu jeste putem donošenja zakona o uštedama u KS. Zakon o uštedama u KS će se donijeti po hitnoj proceduri, a omogućit će praktično mobilizaciju internih finansijskih resursa iz budžeta KS na način da se stabilnost budžeta KS osiguran, a da se s druge strane izvrši repogram budžetskih stavki koje će omogućiti punjenje ovih fondova”, rekao je Halebić.

- OGLAS -

Rekao je i kako će Zakon o uštedama omogućiti i smanjenje javne potrošnje, te korištenje postojećih namjenskih sredstava u svrhe koje budu prioritet u funkcionisanju ova dva fonda.

”Pokrenut ćemo i inicijativu da se izvrši reprogram otplate dugova KS, gdje bi se sredstva predviđenja za otplatu dugova mogla preusmjeriti u finansiranje ova dva fonda”, rekao je Halebić.

Dodao je i kako KS može pokrenuti inicijativu, a na višim nivoima je da tu inicijativu razmotre i omoguće dodatna sredstva za KS.

”Finansijski plan Službe za zapošljavanje također je jedan od izvora koji će se pridružiti izvorima iz ova dva pomenuta fonda kako bi se na taj način njihovo punjenje praktično dodatno omgoućilo”, rekao je Halebić.

Naredni način je da se vlasti viših nivoa obrate drugim zemljama za omogućavanje donatorskih sredstava koja bi bila na raspolaganju za ova dva, ali i druge fondove.

”Zakon o uštedama će regulisati i plaće u javnom sektoru. Smatramo da i tu ima prostora da se određena sredstva preusmjere”, rekao je Halebić.

 Dodao je kako će fonda koji je namijenjen za sanitetsku i medicinsku opremu sarađivati s finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja, čije je usvajanje praktično sutra na sjednici Skupštine i očekuju da će taj plan biti usvojen čime će se omogućiti sredstva za nabavku neophodne sanitetske i medicinske opreme. 

Ministar privrede KS Draško Jeličić rekao je kako je danas donesena odluka da se formira koordinaciono tijelo za predlaganje mjera i razmatranje prijedloga za sanaciju posljedica koronavirusa u oblasti privrede prvenstveno u cilju zaštite radnika i poslodavaca koji su pretrpjeli štete, ali radnicima nisu dali otkaze.

“Ovo tijelo će djelovati na usaglašavanju aktivnosti s nadležnim institucijama na nivou Federacije, ali i BiH, kao i detaljnim fiskalnim procjenama”, rekao je Jeličić.

Dodao je kako je obavljen niz konsultacija i dogovora, a uključen je niz aktera koji su odmah reagirali.

”Onih pet miliona KM koje smo mi izdvojili u fond, već se može uvećati za određena sredstva koja je spremila Turistička zajednica, jer se ona osjetila kao najugroženiji dio privrede. Oni su izdvojili iz svojih sredstava milion KM koji će biti raspoređeni za ove namjene, ali i javna ustanova za zapošljavanje KS je izašla s prijedlogom programa mjera kojima ćemo omogućiti poslodavcima rasterećenje u vidu plaćanja poreza i doprinosa na plate, za sve one koje su zadržali na poslu. Ne možemo zaustaviti sve fiskalne tokove. Ne možemo zaustaviti da ne punimo fondove penzionog i zdravstvenog osiguranja, jer ako radnicima dodijelimo otkaze, automatski ćemo izbaciti i te doprinose, a šta ćemo onda sa zdravstvom, šta ćemo s oporavkom privrede koja nas čeka kada se završi ova zdravstvena kriza?”, upitao je Jeličić.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA