Magazin
Historijski plasman UNSA Univerzitet u Sarajevu je prema najnovijim podacima Webometrics rangiranja kojim je bilo obuhvaćeno 27.000 univerziteta u svijetu ostvario do sad najbolji plasman popevši se na 1.676. mjesto, što je najbolja pozicija koju je UNSA ikad ostvario.
#
 

Podaci se odnose na juli ove godine, a u Evropi se UNSA nalazi na 631. mjestu.

U januaru je UNSA na toj listi bio na 2.039. mjestu, a nakon toga i na 2.367. mjestu.

Povodom tog uspjeha danas je rektor UNSA Rifat Škrijelj na press konferenciji istakao da je ovo zajednički uspjeh menadžemta Univerziteta i njegovih članica.

Škrijelj je naveo da se ova rangiranja vrše po naučnom radu te naglasio da se s ovom pozicijom UNSA nalazi među šest posto najboljih univerziteta u svijetu dok istovremeno država u nauku ulaže, kako je rekao, "nula, nula, zarez nešto".

Poredeći Univerzitet u Sarajevu sa univerzitetima u Ljubljani i Mariboru, rektor Škrijelj je rekao da budžet Univerziteta u Ljubljani iznosi 316 miliona eura, Univerziteta u Mariboru koji je duplo manji od sarajevskog 90 miliona eura, a sarajevskog manje od 40 miliona eura.

Ovom prilikom rektor UNSA je još jednom apelovao da se napravi Fond koji bi bio namijenjen finansiranju nauke i naučnih istraživanja.

Prorektorica za kvalitet Maida Čohodar Husić navela je da je u svrhu poboljšanja kvaliteta studija uvedeno deset novih studijskih programa koji su rezultat saradnje sa tržištem rada.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Aida Hodžić naglašava da je u ovoj školskoj godini UNSA povećao broj upisanih studenta u odnosu na prošlu godinu.

Rektor UNSA je također skrenuo pažnju da je Univerzitet u Sarajevu dao primjedbe na Zakon o visokom obrazovanju, te naglasio da će o tome biti još riječi kad se oformi nova vlada.

Također je bilo riječi i o problemima na Medicinskom fakultetu.

Rektor Škrijelj je ustvrdio da aktuelna dekanesa tog fakulteta Semra Čavaljuga odbija odluku Upravnog odbora Univerziteta da se doktor Ismet Gavrankapetanović vrati na poziciju na fakultetu kao redovni profesor.

Naglasio je da on želi prije svega da radi po zakonu, po kojem nije u mogućnosti da smijeni dekanesu koja je, po njegovim riječima, "prešla sve granice". Podvukao je da sadašnja pozicija Gavrankapetanovića i Medicinskog fakulteta spada u domen radno-pravnog statusa na koji on kao rektor nema uticaj.

Također je istakao da većinom i Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta podržava dekanesu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.