Auto
I automobil vam je 'u izolaciji'?: Evo nekoliko savjeta za održavanje Ako poduzmete sve potrebne mjere opreza, vaš automobil bi trebao biti spreman za vožnju nakon ukidanja ograničenja kretanja
# Agencija
 
Ako poduzmete sve potrebne mjere opreza, vaš automobil bi trebao biti spreman za vožnju nakon ukidanja ograničenja kretanja

Vjerojatno ste čuli kako se vaš automobil najviše kvari kad ga ne vozite? Dobro, ovu tvrdnju ipak treba uzeti s određenom dozom rezerve, jer naravno automobili se ipak, kao i svi strojevi, kvare više što ga više upotrebljavamo. Ipak, ne treba zaboraviti da se nalazimo u periodu u kojem nam je smanjena, ograničena mobilnost, pa je posve izvjesno kako ćemo se u sljedećih mjesec-dva ili možda i dulje, manje voziti.

Ovo se odnosi na većinu vozača, koji iz nekog razloga neko vrijeme neće trebati koristiti svoj automobil na način na kakav su to uobičajeno navikli. Sumnjamo da će se uskoro nakon radnog tjedna odlučiti iz kontinentalne Hrvatske potegnuti vikendom prema moru, ako ništa drugo onda da sjednu na rivu i uz kavicu iz kafića, prigodno smještenog uz samo more, promatrati valove i uživati u sunčanim zrakama. Ili obrnuto, s mora prema unutrašnjosti države - posve je isto!

Agencija / 

Za to ima više razloga; prije svega kao uzorni građani Hrvatske – ostati ćete doma i čuvati sebe, svoje najmilije, ali i sve ostale sugrađane od širenja pandemije kronavirusa, čak i ako niste zaraženi. Drugo, možda ste nažalost jedan od onih koje je ovaj zagrebački potres izravno pogodio, pa u ovome trenutku spašavate 'goli život'.

Agencija / 

Treće, ako baš nemate opravdanog razloga za prelazak granica vašeg prebivališnog mjesta, i nećete imati puno manevarskog prostora da bi ste napravili neku veću kilometražu svojim automobilom, eventualno tu i tamo skočite do trgovine prehrambenim artiklima. Četvrto, vjerojatno ćete i osjetiti negativan utjecaj gospodarstva, koje trenutno ne funkcinionira punim kapacitetom, na vaše kućne financije. Peto, muči vas neizvjesnost koliko će sve ovo zapravo trajati, pa se nećete tako lako odlučiti na avanturu ovakvog tipa. Šesto, trenutno su kafići i restorani ionako zatvoreni.

Kako bilo, vaš automobil je u ovome trenutku parkiran ispred vaše zgrade ili kuće, odnosno ako imate sreće u nekoj zatvorenoj vlastitoj ili javnoj garaži. Ne znamo koliko će ova izvanredna situacija trajati, pa je dobra ideja pripremiti svoj automobil kao da će stajati neko duže vrijeme. Na taj način njegovo se stanje neće pogoršati u periodu dok ga ne vozite, i bit će spreman za vožnju kada se jednom ukinu ograničenja i opasnost s pandemijom koronavirusa završi. U suprotnom, mogli bi se iznenaditi ako vam vaš automobil otkaže poslušnost nakon dužeg perioda stajanja na mjestu. Evo nekoliko savjeta kako vaš automobil (ili motocikl) pripremiti za novonastale uvjete i na što trebate posebno paziti:

  • Čuvajte svoj automobil od atmosferskih utjecaja

Ako vam je na raspolaganju garaža, stavite automobil unutra, na pripremljeno i očišćeno mjesto. Ako nemate tu sreću da vam je na raspolaganju zatvorena garaža ili barem natkriveni prostor, na internetu su dostupne različite navlake za automobile, kako bi se smanjio rizik od prekrivanja istog prašinom, prljavštinom, nereda koje mogu učiniti ptice, moguće tuče ili jednostavno – od hrđe. One mogu zaštititi vaš automobil od najgorih negativnih elemenata. No uvijek temeljito operite svoj automobil prije nego što ga stavite pod bilo kakav pokrov kako ne bi došlo do oštećenja laka vaše karoserije.

Ako je vaš automobil dovoljno 'sretan' da ima krov nad glavom, trebali biste ostaviti jedan od prozora lagano otvorenim da spriječite nakupljanje plijesni u unutrašnjosti. Ipak budite oprezni: bilo koji otvori mogu omogućiti insektima, malim pticama, pa čak i miševima ili štakorima da uđu u vaš automobil i naprave gnijezdo. Zna se dogoditi da glodavci izgrizu izolaciju električnih kablova, gumene dijelove, sjedala i obloge unutar kabine, pa redovito provjeravajte svoj automobil radi neželjenih gostiju.

Agencija / 
  • Kočnice i gume

Gdje god da ga ostavite, vaš automobil bi u idealnom slučaju trebao biti na ravnoj podlozi sa spuštenom ručnom kočnicom, jer kočione čeljusti znaju nakon nekog vremena zablokirati. Fizički podmetači, blokade pod kotačima zaustavit će vaš automobil da se ne otkotrlja, ali podizanje vašeg automobila s tla u cijelosti s nekoliko postolja za osovine, spriječiti će pojavu 'flat spota', ravne gazne površine na vašim gumama nakon dužeg perioda stajanja na jednom mjestu. Ako su vam gume relativno nove, ta pojava će zbog još uvijek dobre elastičnosti brzo nestati kad se počnete voziti, ali nemojte baš uvijek računati na to.

Agencija / 

Također je vrijedno zapamtiti da kočioni diskovi brzo korodiraju kada se ne koriste, stoga uvijek morate paziti na stanje vaših diskova prilikom ponovnog pokretanja automobila.

  • Akumulator

Ako ne vozite svoj automobil dulje vrijeme, prvo će stradati akumulator vašeg automobila. Možda ste već primijetili da vašem motoru treba malo više vremena da upali kada se vratite s dvotjednog odmora bez automobila, to je zato što vam se akumulator polako prazni i padne mu kapacitet kada ne vozite redovito svoj automobil.

Agencija / 

Isto tako akumulatori ne vole hladnoću, tako da imamo sreću (u izvjesnom smislu) što ulazimo u period toplijeg vremena, jer to znači da prilikom ponovnog aktiviranja automobila ne morate razmišljati još i o kupnji novog akumulatora. Kako biste to izbjegli morate napraviti nekoliko stvari kako biste ga sačuvali.

Povremeno korištenje automobila čak i samo za odlazak do dućana po namirnice omogućiti će punjenje akumulatora, pod uvjetom da je dućan udaljen barem nekoliko kilometara. No ukoliko ste od onih kojima je dosta sjedenja u kući i želite se prošetati do dućana po namirnice, nabavite punjač i s vremena na vrijeme ga priključite na akumulator vašeg vozila i dopunite.

Još nešto, svi električni sustavi u automobilu koji rade i kad vaše vozilo stoji polagano troše struju vašeg akumulatora, a naravno prije toga provjerite jeste li isključili sva svjetla i audio sustav. Zvuči blesavo, ali zna se dogoditi.

Agencija / 
  • Ulje i rashladna tekućina

Čak i tijekom perioda u kojem vaš automobil stoji morate mijenjati motorno ulje, ali samo ako ga nećete voziti najmanje nekoliko mjeseci. Korišteno motorno ulje sadrži kemikalije i aditive koji mogu s vremenom oštetiti mehaničke komponente, tako da je najbolje zamijeniti ga novim prije nego što objesite ključeve vašeg vozila. Povremeno upalite motor svog automobila kako biste omogućili da ulje kruži oko motora.

Isto vrijedi i za rashladnu tekućinu, koju bi isto tako trebalo zamijeniti prije perioda duljeg nekorištenja automobila. Pazite da ulijete pravu količinu antifriza prema priručniku vašeg automobila

Agencija / 
  • Gorivo

Mnogi su prije eskalacije pandemije koronavirusa pohrlili napuniti svoje spremnike gorivom 'do čepa'. Sigurno je sigurno, zlu ne trebalo! No mnogi zaboravljaju da i gorivo ima rok trajanja, pa motor vašeg automobila neće baš biti presretan kada ga probudite iz sna nakon duže hibernacije i bude prisiljen voziti na benzin ili dizel koji baš i nije najsvježiji.

Punjenjem spremnika do vrha spriječiti će se nakupljanje zraka i produljiti život vašeg goriva, ali pristojni stabilizator goriva može vaše gorivo održavati svježim do dvanaest mjeseci. Kada dođe vrijeme da napokon ponovno krenete na cestu, svakako provjerite da li cjevovodi i brtve (koje možete i sami vidjeti prije odlaska u servisnu radionicu) pokazuju bilo kakve znakove dotrajalosti ili ispucanosti. Ne škodi baciti i pogled ispod vašeg automobila prije nego krenete na cestu. Svašta se zna naći ispod; od ulja, masti, tekućina i goriva.

Agencija / 
  • PDF filter

Ako posjedujete noviji automobil s dizelskim motorom, vjerojatno je opremljen filtrom dizelskih čestica (PDF), koji uklanja štetne tvari iz ispuha. U normalnoj upotrebi, oni se čiste u regenerativnom procesu koji se odvija kada motor radi iznad 2500 okretaja u minuti. Za vrijeme ograničenog kretanja bit će teško doseći, a kamoli duže održavati, brzinu vožnje potrebnu za to, a vaš bi se PDF filter mogao začepiti čađom ako ga koristite samo za uzastopna kratka putovanja. Ukoliko imate baš takav automobil s modernim dizelskim motorom biti će najbolje da uopće izbjegavate njegovu upotrebu za kratke dionice, radije se prošećite do dućana, a onog trenutka kada prestanu ograničenja otiđite na najbližu autocestu i polagano dižite brzinu vožnje kako biste doveli u funkcionalno stanje vaš PDF filter.

Agencija / 
  • Zaštita od krađe ili provale

Osim zdravlja automobila, postoji veći rizik od krađe ili štete nastale eventualnom provalom u vaš automobil koji stoji duže vrijeme na otvorenom, javnom mjestu. Ako nemate vlastitu garažu, ostavite svoj automobil potpuno zaključanog i na dobro osvijetljenom mjestu kako biste odvratili potencijalne kradljivce od kriminalnog djeovanja pod okriljem mraka. Dobra blokada upravljača također bi bila zdrava investicija, jer ako je dobro vidljiva mnogi kriminalci se neće niti upuštati u pokušaj krađe, kao što je isto tako dobra zaštita protiv krađe i dashcam kamerica na nadzornoj ploči montirana unutar kabine.

Ako vozite noviji automobil, postoji velika šansa da je opremljen keyless ulazom u kabinu bez ključa, pa držite ključeve automobila u tzv. Faraday torbici i podalje od bilo kojeg prozora ili ulaznih vrata, da spriječite eventualno hakiranje vašeg daljinskog ključa ili da vaš automobil prepozna vaš daljinski misleći da ste vi u blizini.

  • Dokumenti

Dok vaš automobil stoji vani na cesti, svakako izvadite dokumente i vrijedne stvari iz automobila i ponesite ih sa sobom u vaš dom. Odvojite malo vremena i provjerite do kada vam vrijedi registracija i osiguranje, kada trebate na periodični servis, ili jednostavno malo vremena i pročitajte upute o korištenju vašeg vozila. Možda dosad niste imali toliko slobodnog vremena za ove naizgled nebitne stvari.

Agencija / 

Kada se ukinu ograničenja i počnete opet voziti

Ako poduzmete sve potrebne mjere opreza, vaš automobil bi trebao biti spreman za vožnju nakon ukidanja ograničenja, ali obavezno sastavite popis onoga što ste napravili kako biste svoje vozilo mogli ponovo pripremiti za redovitu upotrebu.

Ne bi bilo loše temeljito oprati i dezinficirati vaš automobil, testirati kočnice i provjeriti razinu ulja u motoru i svih ostalih uobičajenih tekućina prije nego što krenete na cestu. Provjerite stanje napuhanosti vaših guma. Nije besmisleno otići i do najbliže stanice za tehnički pregled vozila ili vašeg ovlaštenog servisera i provjeriti da li su dijelovi i sustavi vašeg automobila još uvijek u ispravnom stanju.

Vjerojatno će vam dok čitate ovaj tekst pasti napamet i mnogo drugih korisnih stvari koje možete poduzeti, ali u svakom slučaju, nemojte nikako podcijeniti činjenicu da vaš automobil stoji duže vrijeme!

 (tportal.hr)
 
 
 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.