Auto
I Tito ga je imao: Prodaje se legendarni Mercedes 600 Pullman Mercedes 600, poznatiji kao Grosser Mercedes, desetljećima je krasio ergele brojnih predsjednika, a njegovu najposebniju izvedbu koristio je i Tito. Ova je pak posebna po nečem drugom.
# Auto Leitner

Mercedes 600, poznatiji kao Grosser Mercedes, desetljećima je krasio ergele brojnih predsjednika, a njegovu najposebniju izvedbu koristio je i Tito. Ova je pak posebna po nečem drugom.

Od ukupno 2677 proizvedenih primjeraka od 1963 do 1981 njih 428 je proizvedeno u produljenom izdanju. Otvorenih Landaulet primjeraka proizvedeno je 59, a upravo takav je bio u predsjedničkoj ergeli bivše države. Prije par godina prodao ga je na aukciji Tom Hartley Jr., a postignuta je cijena u milijunima, eura dakako.

Auto Leitner / 

I ovaj primjerak koji nudi Auto Leitner ima milijunsku cijenu. Radi se o primjerku iz 1975. godine u produljenom Pullman izdanju. Ono što ga čini posebnim ne vidi se izvana, već se krije iznutra. Istina, vanjska bijela boja u bisernom finišu je novost i sasvim sigurno nije bila u ponudi 1970-ih.

A tek pogled iznutra otkriva kako je auto temeljito moderniziran. Uzor je bio Maybach 62 koji je i posudio dio dijelova. Tako su sjedala ovdje električno podesiva, grijana i hlađena, a kabina ima sve što se danas traži u limuzinama: automatsku klimu, ambijentalnu rasvjetu, hladnjak, DVD sustav s LCD televizorom i Dolby Surround sustavom. Tu su i brojne kamere, Bluetooth povezivanje itd. I da, po uzoru na Maybach, automobil je dobio stakleni krov te Swarovski dekoraciju.

Auto Leitner / 

Restauracija je odrađena u skladu s najvišim standardima, što i ne čudi jer ju je započeo 2007. godine sam Mercedes. Pritom su svi stari dijelovi originalnog automobila sačuvani, a automobil je dovršen tek 2014. godine.

Mercedesov klasik pokreće 6.3 V8 s 250 KS usuglašen s četiri-stupanjskom automatikom. Prešao je tek 1112 km. Cijena automobila je osjetno jeftinija od Titove limuzine i iznosi 2,15 milijuna eura. Čini se kao dobra prilika, posebno ako se uzme u obzir da je u automobil uloženo osjetno više.

 (24sata.hr)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.