Auto
Kako očistiti filter goriva? Gorivo koje ne dospije u motor vraća se u rezervoar i proces prečišćavanja počinje opet ispočetka. Samim tim filter može da prečisti gorivo u rezervoaru više puta prije nego što se upotrijebi.
#

Filter goriva veoma je važan dio automobila. On, naime, osigurava da sistem goriva bude uvijek zaštićen jer mu je funkcija čišćenje nečistoća iz goriva (a svako ga gorivo ima, samo neko u manjoj, a neko u većoj mjeri) ili ga, pak eliminiše iz rezervoara za gorivo.

Filter goriva čisti sve čestice koje imaju veličinu iznad osam mikro metara. Filter goriva zadržava štetne materije koje mogu da izazovu probleme sa karburatorom ili zapuše osjetljive brizgaljke goriva. Filter goriva za vozila sa karburatorom prečišćava gorivo samo prije ulaska u karburator. Sa druge strane filter za vozila sa ubrizgavanjem radi dok radi i pumpa goriva.

Gorivo koje ne dospije u motor vraća se u rezervoar i proces prečišćavanja počinje opet ispočetka. Samim tim filter može da prečisti gorivo u rezervoaru više puta prije nego što se upotrijebi.

Prije nego što počnete da čistite filter goriva smanjite pritisak sistema za gorivo i isključite akumulator. Izvadite filter iz sistema za gorivo, a zatim ga poprskajte sredstvom za čišćenje rastvarača.

Ostavite da se osuši jedan sat, zatim ga ponovo instalirajte, ponovo priključite akumulator i pokrenite motor.

Otkačite negativni pol na akumulatoru. Ugasite auto, onda otvorite haubu. Pronađite negativni pol na akumulatoru i koristite ključ da biste uklonili kabl. Umetnite kabl sa strane akumulatora tako da slučajno ne dođe u kontakt sa njegovim polom. Negativni pol je označen znakom minus (-), a pozitivni pol znakom plus (+). Pronađite filter za gorivo.

Lokacije se razlikuju prema proizvođaču i modelu. To će biti negdje duž linije za gorivo između motora i rezervoara za gorivo. Uobičajeno mjesto je ispod automobila, odmah pored pumpe za gorivo. Kod nekih modela, on je smješten u motornom prostoru. Podignite kola ako je potrebno. Stavite kantu ili posudu ispod filtera da biste uhvatili gorivo.

Kada odvojite cijevi za gorivo od filtera, svako preostalo gorivo će se prosuti. Odvojite žabice koje pričvršćuju dovod goriva na filter. Uklonite cijevi za gorivo. Pomoću ključa ili stezaljke za crijevo izvucite dovod goriva sa filtera. Popunite linije sa mlaznica na oba kraja filtera. Dok uklanjate linije, pazite da ih zakrenete prema kantici ili posudi da biste uhvatili bilo koju količinu goriva koji kaplje. Nosite rukavice i zaštitne naočare kada odvajate cijevi za gorivo.

Čišćenje filtera

Izlijte sve preostalo gorivo u filteru. U filteru se može nalaziti zaostalo gorivo. Lagano dodirnite mlaznice za dovod goriva i za gorivo u kantu koji ste koristili za hvatanje prosutog goriva iz cijevi za gorivo.

Mlaznice se nalaze na svakom kraju filtera. Poprskajte filter čistačem karburatora pod pritiskom. Kupite čistač u spreju pod pritiskom koji dolazi sa malom slamčicom za nanošenje. Pričvrstite slamčicu na izliv spreja, a zatim raspršite unutar svake mlaznice. Izbacite otpušene ostatke, a zatim filter osušite sat vremena. Pažljivo udarite filter o stranu kante koji ste koristili za hvatanje prosutog goriva. Pustite da sprej i bilo kakvi otpaci ispadnu iz svake mlaznice.

Ostavite filter da se suši najmanje 1 sat. Ponovno instalirajte filter. Gurnite filter u njegov nosač. Pobrinite se da vratite filter nazad u držač u pravilnom položaju. Ako je potrebno, zamijenite vijke koje ste uklonili.

Zamijenite cijevi za gorivo i žabice. Povucite dovod goriva nazad u svaku mlaznicu. Provjerite da li ste ponovo povezali linije kako biste spriječili curenje. Zatim isijecite žabice koje pričvršćuju linije na mlaznice nazad na svoje mjesto. Spustite automobil ako je potrebno, a zatim ponovo spojite akumulator i osigurač. Ako je potrebno podignite svoj automobil da biste uklonili stalke, a zatim ga spustite na zemlju. Pomoću ključa ponovo povežite kabl na negativnom polu akumulatora i zamijenite osigurač pumpe za gorivo.

Pokrenite motor i provjerite curenje goriva.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.