2 C
Sarajevo
27.04.2024

Brisel zabrinut za migrante u BiH

Kako je saopšteno, od BiH je zatraženo da bez daljeg kašnjenja identifikuje odgovarajuće lokacije za ovu namjenu.

“Evropska komisija podvlači da je važan dignitet i bezbjednost svih ljudi, a posebno najranjivijih kategorija, koje treba da budu obezbijeđene i zaštićene. Komisija i ovog puta želi da pohvali rad humanitarnih partnera, čije aktivnosti moraju i dalje biti podržane”, saopšteno je iz Komisije.

Oni su podsjetili da je Evropska komisija od 2018. pružila pomoć BiH za ove namjene od 24 miliona evra, a na sastanku je bilo riječi i o mjerama koje je potrebno preduzeti pred nadolazeću zimu.

- OGLAS -

“Smatramo dobrodošlim nastojanje bh. vlasti da pojačaju koordinaciju u rješavanju pitanja migracija. U tom smislu Evropska komisija će obezbijediti višeg eksperta kako bi pomogao u uspostavljanju koordinirajućih struktura”, saopšteno je.

Pozvali su nadležne da se poboljša funkcionisanje trenutnih prihvatnih centara, te da se pod hitno migranti i izbjeglice izmjeste iz neadekvatnog prihvatnog centra Vučjak.

Na sastanku je predsjedavao Kristijan Danielson, generani direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, a s evropske strane prisustvovala je Monik Paria, generalna direktorica Direkcije za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći. Sa bh. strane delegaciju je predvodio Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, s kojim su bili i predstavnici Unsko-sanskog kantona i drugih regiona obuhvaćenih ovim pitanjem.

Prema evropskim podacima, od januara prošle godine u BiH je ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata, a trenutno je u zemlji prisutno njih oko 7.400, kojima je potrebna pomoć, a većina ih se nalazi u Unsko-sanskom kantonu. Njih 4.100 je smješteno u centre čije uspostavljanje je finansirala EU. Od 2007. godine do danas EU je za pitanja migracija i menadžmenta granice kroz Instrumente pretpristupne pomoći BiH pružila podršku u vrijednosti od 48,6 miliona eura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA