7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Erdogan: Egipatski narod nam je u srcu, ali Al-Sisi nije

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se nikad neće sastati s osobom kao što je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Egipatski predsjednik Mohammed Morsi je preuzeo funkciju šefa države nakon što je na izborima pobijedio s 52 posto osvojenih glasova, a potom je svrgnut s vlasti. Sada su Morsi i njegovi prijatelji u zatvoru. Uvijek sam govorio da je Al-Sisi pučista“, kazao je Erdogan u intervjuu za turske televizije.

Erdogan je, također, kazao da je neprihvatljivo što je Al-Sisijeva administracija izvršila smrtne kazne za 42 osobe.

- OGLAS -

S druge strane, Erdogan je kazao da je egipatski narod prijateljski.

“Prije svega općom amnestijom trebaju biti oslobođeni svi zatvorenici. Dok se to ne dogodi nećemo se sastajati sa Al-Sisijem. Oni koji se sastaju s njim trebaju znati da će historija o njima pisati. Narod Egipta je naša duša i u našem je srcu, ali Al-Sisi to nije“, poručio je Erdogan.

Komentirajući i aktuelnu situaciju u Siriji, Erdogan je kazao da bi Turska trebala kontrolirati situaciju u budućoj sigurnoj zoni na krajnjem sjeveru Sirije.

Ističući kako je Turska najviše ugrožena prijetnjama iz Sirije, Erdogan je kazao kako će poduzeti mjere s ciljem neutralizacije svake prijetnje.

“Uspostavljena sigurnost u Afrinu, Jarabulusu i al-Babu trebaju biti model i uzor za cijelu pograničnu regiju. Važno je što su Sjedinjene Američke Države odlučile povući svoju vojsku iz Sirije. Važno je i da taj proces ne preraste u nešto suprotno našim interesima i da ne postane prijetnja po cjelovitost Sirije“, kazao je Erdogan.

Erdogan je pojasnio da angažman turskih snaga u Siriji ima uporište i u Sporazumu iz Adane koji su vlade Turske i Sirije potpisale 1998. godine.

Turski predsjednik Erdogan, također, je kazao da ima dobru saradnju s američkim kolegom Donaldom Trumpom te je najavio moguću posjetu Washingtonu ili pak Trumpov dolazak u Ankaru nakon lokalnih izbora koji će se u Turskoj održati 31. marta.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA