Auto
Koje su dobre, a koje loše strane električnih automobila? Koliko imaju prednosti, toliko imaju i mana, barem za sada, dok se još vode kao noviteti na automobilskom tržištu.
# 123rf

Koliko imaju prednosti, toliko imaju i mana, barem za sada, dok se još vode kao noviteti na automobilskom tržištu.

Sve veći broj proizvođača okreće se proizvodnji električnih automobila, koji su, između ostalog, dobri i za očuvanje životne sredine, za razliku od automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Ono što najviše oduševljava kupce je što su ova vozila nečujna, piše Auto Guru, koji je izdvojio dobre i loše strane automobila budućnosti.

Loše strane

1. Visoka cijena

Električni automobili su skupi, pa ako želite sudjelovati u očuvanju planeta, morate imati pozamašnu svotu na bankovnom računu. U rujnu 2019. godine najjeftiniji električni automobil u Australiji koji se mogao kupiti bio je Hyundai Ioniq, koji je koštao oko 50.000 AUD, što mnogi kupci ne mogu priuštiti. Iako će se cijene ovih automobila smanjivati kako njihova proizvodnja bude rasla, trenutačno ih rijetko tko sebi može priuštiti. Najjeftiniji električni auto u Hrvatskoj stoji oko 135.000 kn.

2. Doseg

Ono što je jedan od najvećih problema vlasnika električnih vozila jest veća vjerojatnost da će im se baterija potrošiti prije nego što stignu do stanice za punjenje ili do kuće. Stanice za punjenje električnih automobila još se uvijek ne nalaze na svakom kutu pa se onima koji idu na duža putovanja automobil može isključiti na pola puta. Teslin Model X može prijeći 550 kilometara ako se do kraja napuni, ali za njega treba izdvojiti puno novaca. Dostupniji električni automobili prelaze do 250 km.

3. Vrijeme punjenja

Da biste spremnik do vrha napunili gorivom kod automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem potrebno vam je manje od pet minuta, dok punjenje baterije električnog vozila oduzima puno više vremena. Da biste do kraja napunili bateriju, trebate sjediti na stanici za punjenje i do pet sati prije nego što nastavite svoje putovanje.

Ako imate neki Teslin model i naiđete na Teslinu stanicu za punjenje, baterija može ostati i na 100% sat ili dva nakon punjenja, ovisno o modelu koji vozite.

4. Servis i popravak

Nakon nekoliko tisuća kilometara trebate odvesti auto na servis, ali tko bi ga mogao pregledati i popraviti? Privatni automehaničari najčešće nisu dovoljno dobro opremljeni da bi mogli obaviti ovaj posao, pa je većina vlasnika ograničena na servisiranje kod predstavnika proizvođača.

Dobre strane

1. Ušteda

Prva prednost električnih vozila je što vozeći ih uštedite puno novca, ne trošeći ga na gorivo i na održavanje. Servis električnih automobila je jeftiniji, dok je punjenje čak tri puta povoljnije od točenja goriva. Također, na većini mjesta je još uvijek besplatna.

2. Nisko težište

Sva električna vozila kreću se zahvaljujući baterijama koje su jako teške, ali koje, s druge strane, pridonose niskom težištu automobila jer su postavljene nisko, u podnicu automobila. To je prednost jer na ovaj način smanjuju mogućnost prevrtanja u naglim promjenama smjera kretanja.

3. Tehnološka unaprjeđenja

Kod električnih vozila postoji mogućnost tehnoloških unaprjeđenja. Autonomna vozila sa sobom će donijeti druge prednosti kao što su smanjenje zagušenja na cestama i manji broj nesreća, a vozači će imate veći broj sati za sebe umjesto da ih provedu u vožnji.

4. Dobrobit za životnu sredinu

Električna vozila manje utječu na zagađenje životne sredine. Tijekom njihove vožnje nema emitiranja štetnih plinova u okruženje. Zato se oni oslobađaju u atmosferu pri proizvodnji njihovih dijelova, kao što su baterije, koje sadrže litij i bakar. Ipak, pretpostavlja se da će se naći bolji način za izradu, a postoji i mogućnost za korištenje obnovljive sunčeve energije za punjenje električnih automobila.

 (Index.hr)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.