Auto
Kultna policijska "Pantera" na aukciji Crni Ferrari 250 GTE s kožnom unutrašnjošću koristio se u Rimu kao policijski automobil u periodu od od 1963. do 1968. godine.
#

Ovaj model iz 1962. učestvovao je u brojnim potjerama za kriminalcima koje su bile česta pojava u glavnom gradu Italije sredinom prošlog vijeka.

Policija je dotad vozila pouzdani crni Alfa Romeo 1900s poznatiji i pod nadimkom Pantera. No s obzirom da su kriminalci bili brži, poznati policajac onog vremena Armando Spatafora zatražio je sportski automobil s kojim će ih moći dostići.

Odluka je pala na tada novi model Ferrarija, koji je imao V12 motor i mogućnost postizanja brzine od 250 kilometara na sat s brojem šasiije 3999. Da bi njime odgovarajuće upravljali četvoro odabranih policajaca moralo je završiti kurs brze vožnje u Maranelu.

Vintage Ferrari dobio je svojih novih 15 minuta slave otkakao je kompanija "Girardo & Co" iz Milana stavila auto na prodaju krajem prošlog mjeseca. Cijena nije poznata javnosti, a otkriva se samo ozbiljnim kupcima koji imaju neograničena financijska sredstva na raspolaganju.

No s obzirom da su slični modeli iz ove serije prodavani na aukcijama i za pola milona eura, policijski Ferrari ima dosta šanse postati i najskuplji policijski auto na svijetu.

Titula najskupljeg policijskog automobila na svijetu sada pripada Astonu Martnu One-77 koji vozi policija u Dubaiju. Riječ je o iznimno rijetkom modelu– napravljeno je svega njih 77 – koji dostiže brzinu od 350 kilometara na sat, a koji se prodavao po cijeni od 2 milona dolara.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.