Auto
Lažiraju kilometražu i na novijim modelima, namještanje se teško otkriva Većina radionica i stručnjaka za motorna vozila ne mogu otkriti profesionalno izvedeno lažiranje broja pređenih kilometara, navodi njemački ADAC.
#

Mada se i Evropska unija oglašavala po pitanju namještanja kilometraže na polovnim vozilima, promjena nema, odnosno na novim modelima automobila nije nikakav problem poigrati se sa kilometrima.

To potvrđuje i najnovije istraživanje Njemačkog auto-kluba (ADAC). U tu svrhu, nasumično su izabrana tri automobila: Ford Kuga iz 2019, Opel Grandland X iz 2020. i Peugeot 208 iz 2019.

Rezultati su pokazali da se kilometraža može falsifikovati već nakon nekoliko minuta, pristupom odgovarajućim uređajem.

U dva od tri pregledana automobila bilo je dovoljno priključiti uređaj u ugrađenu dijagnostičku utičnicu. U slučaju Opelovog modela, uređaj je morao biti priključen na brzinomjer.

Kako zaključuje ADAC, još uvijek se ne primjenjuje trenutna uredba EU prema kojoj se kilometraža mora sistemski štititi u automobilu. Zakon je inače na snazi za nove modele automobila od septembra 2017. godine.

Većina žrtava namještanja kilometraže su privatni kupci polovnih automobila. Na taj način, plaća se viša cijena za polovnjak ali takve manipulacije negativno utiču na bezbjednost automobila i servisne troškove.

Ako se, na primjer, zupčasti kaiš pokvari jer ste zbog lažirane kilometraže propustili servis, to može da dovede do oštećenja motora koje košta i po nekoliko hiljada eura.

Prema ADAC -u, većina radionica i stručnjaka za motorna vozila ne mogu otkriti profesionalno izvedeno lažiranje broja pređenih kilometara.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.