12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ganić: Sumnjamo u dobre namjere gradonačelnice Babić i nudimo rješenje

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uputio je reakciju ‘na populističku medijsku incijativu, vezanu za poskupljenje plina, gradonačelnice Amre Babić s jasnim prijedlogom rješenja nastale situacije’.

– Pozivamo gradonačelnicu Babić da se uozbilji i konačno počne rješavati nagomilane probleme koje je priredila građanima Visokog svojim neradom, bahatošću i strahovladom. Sumnjamo u dobre namjere gradonačelnice te smatramo da je ovo samo još jedan od spinova koje priređuje javnosti u nedostatku konkretnih rezultata rada. Jednako kako traži subvencije za cijenu plina, bilo bi očekivano da po toj i takvoj logici, gradonačelnica Babić traži subvencije za enormno i nerazumno povećanje cijena komunalnih usluga u Visokom. Ali, takvo nešto gradonačelnica nije i neće zatražiti, jer je to ogromno povećanje cijena komunalnih usluga prozrokovala upravo ona svojom bahatom politikom usmjerenom protiv interesa građana – navodi se.

U saopćenju za javnost Press služba ZDK navodi da je ‘nedopustivo da voda građanima samo u ovoj godini bude 50 posto skuplja, nego je to bilo ranije s tendencijom kontinuiranog poskupljenja. Kao što je nedopustivo da cijena priključka bude 1.000 KM umjesto prijašnjih 600 KM’.

- OGLAS -

– Nedopustivost leži u činjenici da se povećava broj priključaka što direktno utječe na povećanje potrošnje i veću zaradu, a istovremeno za realizaciju projekta imaju osigurana kreditna sredstva. Nedopustivo je još mnogo toga kad govorimo o nametima u gradu Visoko koji idu preko leđa građana’.

Ističe se da je ‘Vlada ZDK trajno opredijeljena da olakša građanima kreditno zaduženje tako što je, iz vodnih naknada, finansirala izgradnju rezervoara na Kula Banjeru u iznosu od 350.000 KM, te nedavno odobrila 480.000 KM za finansiranje izgradnje rezervoara Dubrave a što bi u konačnici trebalo da umanji trošak projekta po odobrenom kreditu za 830.000 KM. Ostaje da vidimo u šta će biti utrošena ušteđena sredstva od kredita!’

– Ako su u interesu gradonačelnice grada Visokog niže cijene plina logično je da Gradsko vijeće grada Visoko odmah donese odluku kojom će smanjiti maržu koju zarađuje JP Visoko Ekoenergija, te ukine namet koji je uveden i koji se plaća na mjerno mjesto u iznosu od 2 KM mjesečno.

Evidentno je da je JP Visoko Ekoenergija u 2018. godini imalo dobit u iznosu od 622.656 KM, što je sasvim dovoljno da se iz dobiti preduzeća pomogne građanima grada Visoko jer je gradonačelnica u svojoj populističkoj incijativi izjavila da očekuje od Vlade ZDK subvenciju u iznosu od 624.295,95 KM. Cijeneći da dobit JP Visoko Ekoenergija ne treba da se ostvaruje preko leđa građana grada Visoko, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će subvencionirati razliku između dobiti i stvarnog povecanja cijene plina u iznosu od 1.639,95 KM kako ni taj iznos ne bi pao na teret našim građanima – ističe se.

– Potcrtavamo da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće ostaviti građane u nemilosti bahate gradonačelnice. Mi ćemo učiniti sve da se sigurnost, sloboda, red i rad ponovo vrate u Visoko. Puno je primjera općina u ZDK koje poštuju svoje građane i bore se za uvjete života i rada. Visoko zaslužuje puno bolje i mi ćemo to omogućiti. Napominjemo da se u gradu Visoko realizuje značajan broj projekata koji se finansira iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, ali često imate priliku gledati kako gradonačelnica Babić sve projekte pripisuje sebi – saopćeno je iz Press službe ZDK.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA