Auto
Najskuplji automobili na svijetu su iz iste kompanije Sva tri vozila koja su dostigla zaista astronomsku cijenu na aukcijama djelo su jednog brenda.
#

Nije to ni Rolls-Royce, ni Bentley, niti neki od njemačkih proizvođača, ovde je riječ, naravno, o jedinstvenom Ferrariju. Duga je i naročito slavom ovjenčana istorija Scuderije, tokom koje su ponudili čitav niz fantastičnih automobila.

Stoga, nije ni čudno što su sva tri najskuplja automobila (do sada) upravo iz redova čuvene italijanske “štale”.

Šta više, čak 23 automobila od 40 najskuplje prodatih na javnim aukcijama izašli su upravo iz Ferrarija.

To dovoljno govori o tome koliko je ovo bitna marka i koliko su četvorotočkaši sa značkom propinjućeg konja važni za prebogate kolekcionare.

Na trećem mjestu nalazi se Ferrari 335S iz 1957. godine koji je aukcijska kuća Artcurial prodala 2014. za basnoslovnih 35.711.359 američkih dolara.

Ovaj automobil ima iza sebe ozbiljno dugu prošlost, a učestvovao je na nekoliko prestižnih nadmetanja, kao što su 12h Sebringa, 24h Le Mana, Mille Miglia.

Druga pozicija pripada Ferrariju 250 GTO proizvedenom 1962. godine.

Ovo je prava poslastica za kolekcionare, jer je Ferrari stvorio svega 39 primjeraka, te danas važe za najcijenjeniji i ujedno najpoželjniji klasik.

Naravno, ovakvi četvorotočkaši se vrlo rijetko nađu u prodaji, a kada se do nje i stigne onda se postižu rekordne brojke.

Tako je predmetni automobil 2014. godine na aukciji Bonhamsa dostigao tada rekordnu cenu od 38.115.000 dolara.

Rekord nije dugo opstao.

Već u avgustu 2018. godine na jadnom nadmetanju koje je organizovao RM Sotheby’s u Kaliforniji, Ferrari 250 GTO, sa brojem šasije 3413, dostigao je nevjerovatnu cijenu od 48.405.000 dolara.

Ovaj automobil nadmetao se u 20 trka, i sve ih redovno završio, da bi se nakon toga penzionisao iz sportskih takmičenja.

Pomenuti Ferrari 250 GTO i dalje drži rekord za najskuplji automobil na svijetu.

Stručnjaci vjeruju da će u narednim godinama upravo neki novi primjerak ovog modela koji se pojavi na tržištu uspjeti da prebaci i "magičnu" broju od 50 miliona zelenih novčanica.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.