Auto
Najveća tvornica automobila u svijetu ima fabričke hale veličine Monaka U središtu industrijske Njemačke, tačnije u gradu Wolfsburgu, na 6,5 kvadratnih kilometara prostire se najveća tvornica automobila na svijetu - Volkswagen AG Werk Wolfsburg.

Sagrađena je prije Drugog svjetskog rata i danas zapošljava više od 60.000 ljudi. Zamišljena je kao tvornica za proizvodnju narodnog automobila, odnosno automobila kojeg će svako sebi moći priuštiti. Tako su i kompanija i automobil dobili naziv Volkswagen (narodni auto).

Godišnje se ovdje proizvede oko 800.000 automobilaa dnevno oko 3.300. Unutar tvorničkog kruga prostire se mreža od 60 kilometara željezničke pruge uz 75 internih cestovnih puteva koji povezuju pojedinačne proizvodne objekte, skladišta, upravne zgrade i vanjske objekte

  

Proizvodno postrojenje smješteno je na obalama Mittellandkanala ili Kanala Mittelland, najdužeg kanala u Njemačkoj od 321 km. Njene fabričke hale imaju površinu od po 1,6 km2, što je otprilike površina Kneževine Monako.

U kompleksu se proizvode vozila Volkswagen Golf, Golf GTE, Golf GTI, Golf R, Golf Variant, Tiguan, Tiguan R, Touran, SEAT Tarraco i SEAT Tarraco e-HYBRID za više od 50 tržišta širom svijeta. U tvornici u Wolfsburgu od 2019. proizvode i plastične komponente za vozila, kao i šasije, pogonska vratila, vučne cijevi i druge dijelove za Volkswagen komercijalna vozila, Audi, SEAT i Škoda vozila širom svijeta.

Volkswagenovi stručnjaci za IT i digitalizaciju grupisani su u IT City gdje razvijaju nova digitalna rješenja i revolucionarne tehnologije. Kancelarijski kompleks po uzoru na kampus izgrađen je 2017. za oko 1.500 uposlenika i ima funkciju svjetionika za radne modele budućnosti.

Sektor tehničkog razvoja jedan je od najvećih razvojnih centara u automobilskoj industriji. Oko 11.000 visokokvalifikovanih radnika ovdje oblikuje mobilnost budućnosti. Ovdje futurističke ideje u oblasti elektrifikacije, digitalizacije i automatizovane vožnje dobijaju svoj oblik.

Tvornica u Wolfsburgu je postavila sebi ambiciozan cilj - da do 2025. godine smanji utjecaj proizvodnje na životnu sredinu za 38,1% u odnosu na 2010. Ključne stavke koje se mjere i prate su emisija CO2, potrošnja energije, vode, proizvodnja otpada i emisije rastvarača. Više od 200 ambasadora strategije nultog utjecaja pruža podršku za postizanje ovih ciljeva.

Od 1985. veliku pažnju svih ljubitelja automobilizma privlači i tamošnji muzej AutoMuseum Volkswagen posvećen historiji ove poznate tvornice.

Proteklih godina, posebno u periodu prije pandemije koronavirusa, fokus kompanije je na elektromobilnosti, a unutar Volkswagena razvija se poseban projekat Trinity za električna vozila budućnosti. Očekuje se i da glavna tvornica u Wolfsburgu bude više uključena u proces modernizacije i tzv. nove ere.

Proizvodnja njemačkih automobila, od popularne Bube do legendardnog Golfa 2, prije rata se odvijala i u Bosni i Hercegovini, tačnije u pogodina Tvornice automobila Sarajevo (TAS) u Vogošći. TAS je osnovan 1970. godine s Volkswagenovim udjelom od 49%, a rekordnu proizvodnju ostvario je 1989. sa više od 37.400 proizvedenih vozila. Golf dvojka tada je stekla statusni simbol u našoj regiji, a mnogi se tog perioda sjećaju s poštovanjem.

.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.