Auto
Neodržavanje rastojanja vodi do teških sabraćajnih nesreća (VIDEO) Održavanje sigurnosnog rastojanja između vozila uslov je bez kojeg se ne može u saobraćaju. Najnovije britansko istraživanje koje su provele Engleske autoceste se bavilo se upravo ovom temom.
# Agencije

Zaključci su sljedeći: devet od deset vozača kaže da su se susreli s vozilima koja su im vozila preblizu odzada. Četvrtina vozača priznaje da sami povremeno ne održavaju sigurnosni razmak između svog vozila i vozila ispred njih.

Napredna statistika koju vode u Velikoj Britaniji kaže da ta vrsta saobraćajne nekulture ima i ozbiljne posljedice. Neodržavanje sigurnosnog razmaka rezultira teškim saobraćajnim nesrećama, a zbog tog fenomena godišnje 100 ljudi smrtno strada ili pretrpi teške povrede.

Vozite li preblizu vozilu ispred sebe nećete se zaustaviti na vrijeme ako to vozilo naglo zakoči. Sve to vodi teškim saobraćajnim nesrećama – objasnio je Richard Leonard iz Engleskih autocesta.

Pouka ove priče? Održavajte sigurnosni razmak. On bi morao biti najmanje dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas. Pri 80 km/h te dvije sekunde su 44 metra, a pri 60 km/h 33 metra.

U videu pogledajte na praktičnim primjerima što znači nepoštovati sigurnosno rastojanje.

Video: 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.