13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

U Memorijalnoj šumi 8 372 kod Goražda odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Godišnjica genocida u Srebrenici nizom događaja obilježena je i u Goraždu, gradu kojem je bila namijenjena slična sudbina. Uz sirene koje su se povodom Dana sjećanja na genocid oglasile danas tačno u podne i u gradu na Drini, počast srebreničkim žrtvama odata je i u kompleksu Memorijalne šume – Srebrenica 8 372 na Posestri kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog upriličen je prigodan vjerski program u čast žrtava genocida te proučen zikr i tevhid.

Koordinatorica Amela Mujagić podsjeća da Mreža mladih već nekoliko godina nizom aktivnosti obilježava godišnjicu genocida.

- OGLAS -

– Svake godine odajemo počast svima onima koji su nedužno ubijeni, svim našim šehidima i onima koji su svoje živote dali za odbranu Srebrenice, Goražda, kao i naše drage Bosne i Hercegovine. To je najmanje što možemo učiniti za njih. Zbog njih, zbog nas i budućih generacija. Da se ne zaboravi i nikad ne ponovi Srebrenica – ističe Mujagić.

Dodaje da uz 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa i mjera koje ne dozvoljavaju okupljanja više od 300 ljudi na otvorenom, niko od članova Mreže mladih nije mogao ići na dženazu u Potočare.

– Mi smo odlučili svoj doprinos dati posjetom Memorijalnoj šumi 8372 i prigodnim vjerskim sadržajem te predavanjem Derviša Dede Hodžića, našeg Zlatnog ljiljana, obilježiti ovaj datum. Datum, koji za svu mladu populaciju treba biti ‘buđenje’ svijesti i važnost saznanja o genocidu u Srebrenici i na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom agresije – istakla je koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

Memorijalna šuma – Srebrenica 8 372 danas je bila i odredište goraždanskih planinara kojima je pandemija prekinula kontinuitet učešća u Maršu mira. No to ih kažu nije osujetilo u njihovoj namjeri da dostaojanstveno obilježe godišnjicu genocida organizacijom prvog pohoda na dionici Goražde-Memorijalna šuma u dužini od 11 kilometara.

– Ovo je jedna nova ideja koja će, nadamo se, prerasti u tradiciju. Danas je oko 50 učesnika prešlo tu dionicu i prezadovoljni smo odzivom jer je bilo zaista veliko interesovanje naših građana, ali je sve reducirano zbog epidemiološke situacije. Odali smo počast poginulim braniocima i djeci Goražda, a cvijeće smo položili i u Memorijalnoj šumi  uz poruku “Da se nikad ne zaboravi i nikome ne dogodi Srebrenica“ – kazao je predsjednik Planinarskog kluba “Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić.   

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog sutra će u gradu na Drini biti održan i tradicionalni performans “Nema te na kahvi“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA