Auto
Ovo niste znali o automobilima Autoindustrija jedna je od onih čiji je napredak enormnom brzinom napredovao, počeci su zabilježeni krajem 19. stoljeća. Danas su svi proizvođači automobila grupisani u nekoliko velikih grupacija i kao takvi sarađuju jedni sa drugima.
#

 

Nekad se pod pojmom autoindustrije smještalo više od 1000 proizvođača automobila, karoseristi su imali posebne firme, ali globalizacija i želja za što većim profitom doveli su do toga da se danas, anprimjer,  isti motor od Renaulta ugrađuje i u Daciju i u Mercedes-Benz. Sve to je ponukalo da se istaknu činjenice o automobilima koje do sada niste znali. 
 
 
1. Prvi automobil patentirao je Karl Benz 1886., a nazvao ga je Benz Patent Motorwagen. Imao je tri drvena točka i pogon na plin.
2. Nissan je prvi spojio hostese i automobile. Četiri Japanke postale su 1936. godine prve djevojke kojima je posao bio da tokom salona stoje pokraj izloženih automobila.
3. Nevjerojatnih 75 posto svih automobila koje je ikad proizveo Rolls-Royce još uvijek su u voznom stanju.
4. Pakistanci su 2010. srušili rekord po broju ljudi koji je uspio ući u Smart. Natrpalo ih se čak 19.
5. Ray Harroun izumio je 1911. prvi retrovizor. Tokom utrke Indy 500 koristio je ogledalo ugrađeno iznad armature koje mu je omogućavalo da vidi suparnike iza sebe.
6. Vozači automobila svake godine u naletima ubiju više jelena nego lovci.
7. Ferrari njeguje tradiciju ekskluzivnog brenda pa namjerno dnevno proizvode svega 14 automobila, dok, naprimjer, Toyota svaki dan proizvede čak 13.000
8. Velika holivudska zvijezda početka 20. stoljeća Florence Lawrence izumila je automobilske žmigavce. Još 1914. ugradila je dvije zastavice na  branik koje su se pritiskom na dugme podizale i tako najavljivale promjenu smjera vožnje.
9. Najprodavaniji automobil u historiji je Toyota Corolla. Od početka proizvodnje 1966. prodata je u više od 40 miliona primjeraka.
10. Najveća kazna u historiji izrečena je u Švicarskoj za prekoračenje brzine, a iznosila je čak milion dolara.
11. Mary Anderson izumila je prve automobilske brisače. Patentirala ih je 1903., a na to je ponukala posjeta New Yorku tokom zime 1902., kad je vidjela kako je saobraćaj usporen, jer vozači ne vide dobro kroz zaprljana stakla.
12. Trenutno se u cijelom svijetu koristi oko milijardu automobila, a svi proizvođači zajedno svakodnevno proizvedu više od 165.000 automobila.
13. Prosječan automobil ima oko 10 kilometara električnih instalacija i oko 30.000 sastavnih dijelova.
14. Tokom jubilarne epizode The Oprah Winfrey Showa 2004. godine svaki od 276 prisutnih u studiju dobio je novi Pontiac G6 vrijedan 28.500 dolara. Dakle, ukupna vrijednost podijeljenih automobila premašuje 7,9 miliona dolara.
15. Ferruccio Lamborghini bio je bogati vlasnik firme za proizvodnju traktora. Kupovao je Ferrarije, ali je bio nezadovoljan njihovom kvalitetom i brzinom pa je odlučio proizvoditi vlastite sportske automobile.
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.