Auto
Peugeot 208 proglašen za najbolji automobil u Evropi Peugeot 208 je proglašen za automobil 2020. godine u Evropi, a na drugom mjestu je električni automobil Tesla Model 3.
#

 

Kako prenosi portal nova.rs, iako je čuveni ženevski sajam automobila otkazan ove godine zbog opasnosti od koronavirusa, najveća prateća manifestacija "2020 European Car Of The Year" je održana i to u praznoj sali, a sam događaj je mogao da se prati preko livestreamea.

Pobjednik Peugeot 208 je osvojio 281 poen, dok je Tesla Model 3 dobio 242 poena. U finale su bili i BMW Serije 1, Ford Puma, Porsche Taycan, Renault Clio i Toyota Corolla.

"Peugeot 208 se istakao u odnosu na ostale finaliste zahvaljujući izuzetnom izboru pogona, koji uključuje i električnu verziju, pored standardnog motora na benzin ili dizel", navodi se u zvaničnoj izjavi sa manifestacije, prenosi "Forbes".

Ovaj izbor je mnoge iznenadio, budući da je Tesla Model 3 bio veliki favorit za pobjedu. Uprkos visokoj cijeni, ovaj model Tesle je ostvario ogroman uspjeh u Evropi od kad je predstavljen u februaru 2019. i našao se na samom vrhu liste najprodavanijih električnih automobila.

O pobjedniku je ove godine odlučivao žiri sastavljen od 60 automobilska novinara iz 23 evropske zemlje.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.