10 C
Sarajevo
19.04.2024

Kashmir, kriza koja izaziva sukobe između Pakistana i Indije

Regija Kashmira predstavlja višedecenijski izvor problema i sukoba između dvije velike azijske sile Pakistana i Indije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušle u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

- OGLAS -

Indija kontrolira oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji. Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Tenzije u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 vojnika u Indiji. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Do  eskaliranja tenzija je došlo i  jutros kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

Zbog sukoba u Kashmiru, vlasti Pakistana i Indije su zatvorile većinu aerodroma i zatvorile zračni prostor za civilne letove. Pakistan je saopćio da je do daljnjeg blokirao zračni prostor za sve komercijalne letove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA