Auto
Porsche Pabla Eskobara na aukciji Ko je Pablo Eskobar, mislim da ne moramo nikome objašnjavati. Taj je čovjek ušao u istoriju Kolumbije iz brojnih neslavnih razloga.
#

No, malo ljudi zna da je Eskobar imao strast prema utrkama, pa je i zato jednom kupio Porsche 911 3.0 RSR. Godinama kasnije automobil je obnovljen i sada je u prodaji.

Eskobarov 911 prodan je američkom trkačkom vozaču Džonu Tunstalu, no automobil koji je na aukciji izvorno je pripadao Rodžeru Penskeu. Automobil je napravljen 1974. godine za IROC takmičenje. Jedan od njegovih vozača bio je prvak F1 Emerson Fitipaldi.

Porsche je kasnije prodan Džonu Tunstalu, koji se takmičio na mnogim IMSA utrkama, uključujući Daytona 24 sata i Sebring 12 sati. Zauzvrat, Tunstal ga je prodao Pablu Eskobaru, koji je obnovio 911 prema specifikaciji 935 i utrkivao se u Kolumbiji.

Automobil se početkom devedesetih vratio u SAD, gdje je automobil ponovno dobio originalnu karoseriju. Ispod poklopca motora nalazi se originalni 3,0-litreni trkaći motor sa šest cilindara 911/75 koji pokreće stražnje točkove preko petostepenog ručnog mjenjača.

Godine 2007. RSR 3.0 potpuno je vraćen na prvobitnu IROC specifikaciju iz 1974. Veliki dio posla obavio je RennGruppe Motorsports u Leksingtonu u Sjevernoj Karolini. Projekt je dovršen 2010.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.