Auto
Porsche Taycan; naučnici ga proglasili najinovativnijim automobilom na svijetu (FOTO+ VIDEO) Center of Automotive Management (CAM) neovisni je naučnici institut za strateško savjetovanje i empirijska istraživanja automobila i mobilnosti na Sveučilištu primijenjenih znanosti (FHDW) u njemačkom Bergisch Gladbachu

Zahvaljujući ukupno 27 novih razvojnih dostignuća, Porsche Taycan je najvažniji pokretački mehanizam na globalnom automobilskom tržištu. Njih 13 od toga, ili gotovo polovica, prvi puta su imali svoju svjetsku premijeru. To su zaključci novog Izvještaja o automobilskim inovacijama, koje je objavio Center of Automotive Management (CAM).

Inovacije u električnom Porscheu koje su znanstvenici u CAM-u priznali uključuju njegovu 800-voltnu arhitekturu, dvostupanjski mjenjač na stražnjoj osovini, visoku rekuperativnu snagu do 265 kW i najbolju cd vrijednost ili aerodinamički otpor (ponekad nazvan otpor zraka ili otpor tekućine) u segmentu (od 0,22).

Centar za upravljanje automobilom (CAM) neovisni je znanstveni institut za strateško savjetovanje i empirijska istraživanja automobila i mobilnosti na Sveučilištu primijenjenih znanosti (FHDW) u njemačkom Bergisch Gladbachu. Vođeni od strane Stefana Bratzela, ravnatelja centra, oni analiziraju inovacije svjetskih automobilskih proizvođača od 2005. godine. U suradnji s revizorskom i konzultantskom tvrtkom PricewaterhouseCoopers (PwC), u svojim godišnjim nagradama prepoznaju najistaknutije inovacije. Za 2019./20. ocjenjivano je oko 250 proizvodnih vozila.

 

Zahvaljujući ukupno 27 novih dostignuća, Taycan je najinovativniji automobil na svijetu

'Oduševljeni smo što je naš prvi električni sportski automobil tako brzo zauzeo mjesto na najvišoj stepenici postolja u AutomotiveINNOVATIONS nagradama. Ovo je fantastična potvrda inovativne snage naše tvrtke i pionirskog duha koji se može naći u Porscheu', kaže Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG-a. 'S novim timom razvili smo novi automobil i izgradili potpuno novu karbonski-neutralnu tvornicu. Tehničke inovacije poput naše 800-voltne arhitekture, prepoznate ovdje nagradom, omogućuju kratka vremena punjenja. Dvostupanjski prijenos na stražnjoj osovini jamči jedinstveno iskustvo u vožnji. I narudžbe i povratne informacije kupaca vrlo su pozitivne.'

 

  

Tehničke karakteristike Taycana

Vrhunska inačica Taycana Turbo S može stvoriti overboost snagu do 560 kW (761 KS) u kombinaciji s kontrolom pokretanja (Launch Control), a Taycan Turbo do 500 kW (680 PS). Taycan Turbo S ubrzava od 0-100 km/h za 2,8 sekundi, a Taycan Turbo za 3,2 sekunde. Vrhunski model dostiže brzinu od 200 km / h za 9,8 sekundi, dok Turbo treba 10,6 sekundi. Domet Turbo S je do 412 kilometara, a do 450 kilometara za Turbo (prema WLTP). Najveća brzina oba modela sa pogonom na sve kotače iznosi 260 km/h. Taycan Turbo S ima kombinranu potrošnju struje 26,9 kWh/100 km i emisiju CO₂od 0 g/km, a Taycan Turbo kombinranu potrošnju struje 26,0 kWh/100 km i emisiju CO₂od 0 g/km.

  / 
 Inovativni pogonski elektromotri i dvostupanjski mjenjač
 
Taycan Turbo S i Taycan Turbo imaju dva posebno učinkovita elektromotora na prednjoj i stražnjoj osovini, tj. imaju pogon na svim kotačima. I raspon i kontinuirana snaga pogona pogoduju visokoj učinkovitosti trajno uzbuđenih sinkronih elektromotra. Elektromotor, mjenjač i pretvarač impulsa kombinirani su u kompaktni pogonski modul. Moduli imaju najveću gustoću snage (kW po litri instalacijskog prostora) od svih električnih pogona na današnjem tržištu. Posebnost elektromotora je takozvano 'Hairpin' (ukosnica) namotavanje zavojnice statora. Tehnologija omogućava unošenje više bakra u stator. To povećava snagu i okretni moment istim volumenom.
 
  / 
 

Dvostupanjski mjenjač instaliran na stražnjoj osovini inovacija je koju je razvio Porsche. Prvi stupanj prijenosa omogućuje Taycanu još veće ubrzanje od samog starta, dok dugotrajni drugi stupanj prijenosa osigurava visoku učinkovitost i iste rezerve snage. To se također odnosi na vrlo velike brzine.

800-voltna tehnologija

Porsche Taycan prvo je proizvodno vozilo s tehnologijom od 800 volti, a komponente pogonskog sustava rade s tim naponom. Uz isti izlaz, polovica presjeka dovoljna je za kabele u usporedbi s uobičajenom tehnologijom od 400 volti. To štedi oko četiri kilograma težine na Taycanu, smanjuje gubitke pri prijenosu i zahtijeva manje prostora za ugradnju. Nova generacija punjača koje je Porsche Engineering Services GmbH razvila pod nazivom 'Porsche Charging' dizajnirana je za tehnologiju od 800 volti. To znatno skraćuje vrijeme punjenja, jer mogu teći veće snage. Međutim, dijelovi vozila, a posebice baterija (hlađenje), također se moraju prilagoditi tome.

  / 
 

Vozači Taycana posebno imaju koristi od toga u pokretu: u nešto više od pet minuta, s brzim punjenjačem s istosmjernom strujom (DC) ponovno napuni energiju za raspon do 100 kilometara (prema WLTP). Vrijeme punjenja za pet do 80 posto (stanje napunjenosti / punjenje baterije) je 22,5 minuta u idealnim uvjetima, maksimalna snaga punjenja (vršna snaga) je 270 kW. Ukupni kapacitet Performance Battery Plus je 93,4 kWh. Kod kuće vozači Taycana mogu udobno napuniti svoj automobil do jedanaest kW izmjeničnom strujom (AC).

Oporavak energije

Kada vozač Taycana pritisne papučicu kočnice, elektromotori koriste se kao generatori i u početku se usporavaju bez intervencije mehaničkih kočnica kotača. Kinetička energija se na taj način pretvara u električnu energiju koja se puni u bateriju. Ako se vozilo mora naglo usporiti, potrebna je veća snaga kočenja nego što elektromotor može proizvesti. U ovom slučaju intervenira i konvencionalna (tarna) kočnica. Može se razlikovati oporavak potiska i obnova kočnice. Pri oporavku potiska, električni motori se koriste za usporavanje kad se papučica gasa povuče. Pri oporavku kočnice, kočni sustav odlučuje koji će se dio regenerirati, a koji se dio pretvara pomoću konvencionalne kočnice na kotačima.

  / 
 

U Taycanu, Porsche koristi vlastiti pristup na nekoliko načina u okviru ovih parametara:

  • Najveća potencijalna sposobnost oporavka do 265 kW značajno je veća od one kod većine konkurentskih električnih vozila, usporenja do 3,8 m/s² se oporavljaju.
  • Nakon otpuštanja papučice za gas, Taycan je dizajniran tako da se uvijek kotrlja ili krstari što je moguće dalje; raspoloživa kinetička energija rezervirana je za rješavanje vožnje.
  • Oporavak se događa samo kad pritisnete papučicu kočnice, ali tada, kao što je već spomenuto, s vrlo visokom razinom iskorištavanja energije.

Sa strategijom kontrole oporavka uglavnom putem papučice kočnice, korisnik doživljava ponovljivo i predvidljivo ponašanje usporavanja, neovisno o napunjenosti i temperaturi baterije. Ispitivanje je pokazalo da, zahvaljujući Taycanovoj snažnoj rekuperaciji do 265 kW, otprilike 90 posto kočenja u svakodnevnoj uporabi obavljaju sami električni motori, bez aktiviranja kočnica na kotačima. Iz tog razloga i po prvi put, Porsche propisuje vremenski interval zamjene kočionih obloga: one se moraju mijenjati svakih šest godina.

  / 
 

Dug popis nagrada

Osvajanje nagrade za najinovativniji model nastavlja niz uspjeha jer je Porsche Taycan već osvojio oko 40 međunarodnih nagrada, prije svega na glavnim tržištima Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i Kini.

Električni sportski automobil Porsche Taycan je već osvojio broje nagrade: Svjetski automobil godine 2020. u kategorijama Svjetski automobil prema performansama i svjetski luksuzni automobili (Svjetski automobil godine ili WCOTY); Automobil godine (BBC TopGear Magazine (Velika Britanija)); Game Changer of the Year (BBC TopGear Magazine (VB)); Kineski zeleni automobil godine (Chinese Car of the Year (CCOTY)); Njemački automobil godine (GCOTY); Taycan je nagradu za inovaciju dobio i od magazina Connect (Njemačka).

Inače, na hrvatskom tržištu Porsche Taycan 4S kreće po cijeni od 696.020 kn (sa svim davanjima), Taycan od 995.754 kn, a Taycan Turbo S od 1.210.314 kn.

 

 

 

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.