Auto
Preminuo je slavni dizajner najljepših automobila prošlog stoljeća Aldo Brovarone, dizajner koji je osmislio izgled nekih od najupečatljivijih modela 20. stoljeća, preminuo je u 95. godini.
# Index.hr

Aldo Brovarone, dizajner koji je osmislio izgled nekih od najupečatljivijih modela 20. stoljeća, preminuo je u 95. godini.

Nakon Drugog svjetskog rata njegov talent je prvi prepoznao Piero Dusio, utemeljitelj Cisitalia, tvrtke u kojoj Aldo započinje svoju plodonosnu karijeru 1953. godine. Već godinu kasnije njegov talent prepoznaje najjača dizajnerska kuća tog vremena, Pininfarina, te postaje njihov dio tima. Od 1974. godine stupa na čelo dizajna, a ukupno je u Pininfarini proveo 30 godina. 

Index.hr / 

Teško je nabrojiti sve automobili za čiji je dizajn Aldo glavni krivac. Stvorio je neke od vječnih klasika, čak i u domeni klasičnih automobila. Primjerice, on je osmislio izgled Peugeota 504, ali i prelijepe Lancije Gamme (Coupe). Ipak, njegov najpoznatiji projekt su sportaši kao što su Alfa Romeo Duetto i Ferrari Dino 246 GT. Osmislio je i izgled stražnjeg spojlera za Ferrari F40, vjerojatno najpoznatiji stražnji kraj 1980-ih. Njegovi zadnji projekti su bili za Stolu i Ruf Porsche. 

Index.hr / 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.