9 C
Sarajevo
20.04.2024

Pomoću jednostavnih trikova: Uklonite otrove s voća i povrća

Danas je izuzetno teško naći voće i povrće koje nije tretirano pesticidima, a pranjem namirnica pod mlazom vode uklonićete tek mali dio njihovih ostataka. Međutim, postoji nekoliko trikova kojima ćete na jednostavan način ukloniti čak do 90% toksina s površine, ali i unutrašnjosti voća i povrća, piše Novi list.

Slana voda i sirće

Otopina sa slanom vodom i sirćetom jedan je od najjednostavnijih i najefektnijih načina kojima ćete uspješno ukloniti otrove s voća i povrća. Sve što treba da uradite je da napunite veću zdjelu vodom i bijelim sirćetom u razmjeri 4:1 i ubacite voće i povrće na 20 minuta. Nakon toga, isperete namirnice pod mlazom hladne vode.

- OGLAS -

Voda i soda bikarbona

Neka istraživanja pokazala su da rastvor sa sodom bikarbonom uklanja čak 96% toksina koje nalazimo u voću i povrću. Na ovaj ćete način uspješno ukloniti pesticide s površine, ali, kako piše list, i unutrašnjosti voća i povrća. Ispunite veću zdjelu hladnom vodom, dodajte kašičicu sode bikarbone i potopite povrće. Ostavite minut ili dva, a zatim iščetkajte kuhinjskom četkicom. Temeljito isperite običnom vodom.

Limun, sirće i soda bikarbona

U zdjelici pomiješajte šoljicu vode sa šoljicom jabukovog sirćeta, kašikom sode bikarbone i dvije kašike svježe iscijeđenog limunovog soka. Prebacite u bočicu sa sprejem i poprskajte voće i povrće. Ostavite 5 minuta, a zatim isperite vodom.

I dok jedni tvrde da je primjena ovih metoda dragocjena, drugi ih uzimaju sa rezervom i smatraju da ni jedan od ovih načina pranja ne može ukloniti sve nečistoće koje se nalaze na plodu. Većina se slaže da upotreba prirodnih supstanci tokom pranja sigurno neće štetiti. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA