Auto
Prodaje se Range Rover Elizabete II. Mogao bi dostići vrtoglavu cijenu Pokojna je britanska kraljica Elizabeta II, unatoč svojem kraljevskom statusu i naizgled krhkoj fizionomiji, imala naviku sjesti za volan i sama voziti velike terence.
#

Tu je naviku imala još od Drugog svjetskog rata, kada je kao mlada članica pomoćno teritorijalne službe bila školovana za vozačicu i mehaničarku. Vozila je automobile po svojim imanjima i u poznim godinama, no tada više ne obične vojne terence već posebno izrađena vozila za njeno veličanstvo.

Jedno od njih je i Range Rover iz 2004. godine izrađen za potrebe kraljevske porodice, u pogonima Land Roverovog odjela Special Vehicle Operations. Postoje historijski videozapisi same Kraljice kako ga vozi, s jasno vidljivim registracijskim oznakama, pa je kao takav ovaj model vrlo rijedak – pogotovo što će sada biti dostupan na javnoj aukciji. Prodaje ga britanska aukcijska kuća Iconic Auctioneers, koja ga oglašava kao Range Rover s kraljevskom prošlošću, koji je pripadao upravo Elizabeti II.

 
Riječ je o trećoj generaciji Range Rovera, modela L322, u “Epsom zelenoj” boji s krem unutrašnjošću, ima posebno modificiranu prednju masku i farove te dodatke poput stepenice za lakši ulazak, pregrade za prijevoz pasa ili dodatnih ručki na stražnjim sjedalima. To je sve, kažu, standardni dio “kraljevskog paketa opreme” na 4×4 terencima.
 
 
Kraljičin je Range Rover prešao 176.500 kilometara, ima detaljnu historiju servisa od 2005. pa sve do jula ove godine. Ostao je u izvrsno očuvanom stanju, navode iz aukcijske kuće, a kao bonus su objavili i kratki video Elizabete II za njegovim upravljačem. Jedinstveni primjerak sa takvim pedigreom na aukciju će 11. novembra, a okvirna cijena koju očekuju postići je između 50 i 60 hiljada britanskih funti – otprilike deset puta više nego što bi vrijedio isti takav “obični” Range Rover, bez kraljevskog pedigrea.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.