Auto
Proizvodnja Smarta seli se u Kinu Kineska automobilska kompanija Geely preuzela je 50 odsto udjela u brendu Smart od Daimlera.
#

Kineska automobilska kompanija Geely preuzela je 50 odsto udjela u brendu Smart od Daimlera.

Zajedno će proizvoditi male gradske automobile, koji će ubuduće umati isključivo električni pogon.

Za mnoge koji poseduju Smart vozila u Srbiji dobra je vijest da će moći još bar 15 godina da imaju tehničku podršku za sadašnja vozila preko ovlašćene mreže Mercedesa, prenosi RTS. Međutim, novi električni Smartovi imaće izdvojenu prodaju i servis, prenosi B92.

Novi električni modeli stižu od 2022. godine. Mercedes-Benz će voditi računa o dizajnu i stilu budućih modela, a Geely će voditi sektor za inženjering.

"Neće biti razlike u kvalitetu, idemo na premijum brend koji će i po standrardu plastike i standardu elektrokomponenti biti na visokom svjetskom nivou", kaže Ola Kalenius iz Daimlera.

Glavna prodaja se očekuje u Kini koje je inače i najveće automobilsko tržište u svijetu.

"Imamo ambicizne planove za proizvodnju od 100.000 do 350.000 malih gradskih automobila. Godišnje to će biti veliki profit i za Mercedes ali i za Geely", tvrdi Li Šufu iz te kineske kompanije.

Do lansiranja novih modela 2022. godine, sadašnji Smart automobili nastavljaju da se proizvode u Daimlerovim pogonima u Francuskoj i Novom Mestu u Sloveniji, ali samo u verzijama sa električnim pogonom.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.