Auto
Šest korisnih namjena ručke na vratima auta (VIDEO) Na društvenim mrežama šire se savjeti korisnika koji vozačima pomažu da optimiziraju korištenje svih dijelova svojih vozila – uključujući i kvake na vratima.
#

Većina vlasnika koristi ručku na vratima automobila samo za otvaranje vrata, ali to nije jedina njena namjena. Donosimo šest načina u kojim vam ova kvaka može olakšati parkiranje i bezbjednu vožnju.

Na društvenim mrežama šire se savjeti korisnika koji vozačima pomažu da optimiziraju korištenje svih dijelova svojih vozila – uključujući i kvake na vratima.

Prilikom podešavanja bočnih retrovizora

Prilikom podešavanja lijevog bočnog retrovizora, podesite kvaku na vozačevim vratima tako da bude vidljiva u donjem desnom uglu. Međutim, prilikom podešavanja desnog bočnog retrovizora, kuka bi trebala biti vidljiva u donjem lijevom uglu. Ovo će vam pružiti najbolje vidno polje za saobraćaj iza vas.

Prilikom parkiranja sa strane

Ručka je zgodna i za bočno parkiranje, s kojim mnogi ljudi ponekad imaju problema uprkos godinama vozačke dozvole. Tokom manevra unazad, vozite sve dok kuka u bočnom retrovizoru ne dodirne odraz kolovoza. Zatim okrenite volan ulijevo i polako pomjerite vozilo do obilježenog parkinga.

Kada vozite prema automobilu

Sigurno ćete nekad morati parkirati svoj automobil na mjestu gdje će vam druga vozila biti na putu. Ako je ispred vas bočno parkirano vozilo, a morate se dovesti do njega, možete sebi pomoći gledajući kuku na drugom vozilu. Čim nestane iz vašeg vidnog polja, zaustavite se. To znači da je udaljenost između vašeg vozila i bočno parkiranog vozila samo deset centimetara.

Prilikom parkiranja unazad

Prilikom vožnje unazad, obratite pažnju na kuku u lijevom bočnom retrovizoru. Kada u odsjaju dodirne ivičnjak, to znači da je zadnji dio vozila udaljen samo trideset centimetara od ivičnjaka.

Prilikom izlaska iz vozila

Ponekad prilikom parkiranja vozačima je teško procijeniti koliko im prostora treba da normalno otvore vrata i izađu iz vozila. Kada se kvaka na vratima drugog vozila i ivica vaših vrata poklope u horizontalnoj liniji, imate dovoljno prostora da širom otvorite vrata i normalno izađete iz automobila.

Ako elektronsko otključavanje ne radi

Može se činiti očiglednim da se ručka može koristiti i za otključavanje vozila ako vam elektronsko otključavanje ne radi. Ali kod nekih modela automobila brava se ne vidi. Stoga prvo morate ukloniti njegov mehanički dio s ključa, a zatim i skinuti poklopac kvake. Unutra ima bravu koju možete normalno otključati ključem.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.