Auto
Šta da radite ako vaš auto neće da upali? Ako vam se desilo da automobil neće da upali, treba da znate da je nekoliko mogućih razloga za to.
#

Bitno je da obratite pažnju na zvuk koji se prilikom pokušaja paljenja čuje ispod haube, pa da na osnovu toga da odredite možete li problem da riješite sami ili treba da odvezete vozilo kod majstora, piše "Geico".

Na ove stvari bi trebalo da obratite pažnju kada vaš auto neće da upali:

1) Nema zvuka, nema svjetla

Mogući problem: Problem sa povezanošću akumulatora.

Šta da radite: Provjerite kablove koji su povezani za akumulator. Možda djeluje da je sve u redu, ali možete da probate da ih okrenete ili uvijete i ako u tome uspijete, znači da su labavo povezani. Otkačite ih, obrišite ih ubrusom i ponovo ih povežite, pa pokušajte da upalite auto.

Mogući problem: Istrošeni akumulator.

Šta da radite: Probajte da prespojite kablovima svoj akumulator sa akumulatorom iz drugog automobila i tako ga dopunite.

2) Nema zvuka, ali su svjetla na komandnoj tabli uključena

Mogući problem: Neipravan anlaser ili prekidač za paljenje ili kablovi u anlaseru ne rade dobro.

Šta treba da radite: Pozovite pomoć i odvezite auto kod majstora.

Mogući problem: Problem sa privjeskom ključa, loš mu je trensponder ili mu je istrošena baterija.

Šta da radite: Trebalo bi da možete da pokrenete auto čak i ako je baterija privjeska istrošena. U priručniku koji ste dobili uz auto trebalo bi da piše uputstvo.

3) Iz motora se čuje škljocanje

Mogući problem: Slab akumulator.

Šta treba da radite: Upalite prednja svjetla. Ako sijaju jako, akumulator je ispravan i škljocanje znači da vam je ili loša veza ili da je problem u anlaseru. Ako su svjetla slaba, znači da je problem u akumulatoru, pa bi bilo dobro da ga prespojite sa drugim i dopunite ga.

4) Normalan zvuk, ali motor neće da se pokrene

Mogući problem: Nestalo vam je goriva ili je ono pri kraju.

Šta treba da radite: Pozovite servis ili nekoga ko bi mogao da vam donese gorivo.

Mogući problem: Preplavljeni motor, ako imate stariji auto sa karburiranim motorom. Ovo se dešava kada u motoru imate previše goriva, pa se svjećice pokvase i neće da varniče.

Šta treba da radite: Pritisnite gas do kraja i pokrenite motor. Ovo će izbaciti suvišno gorivo iz komore za sagorijevanje.

Mogući problem: Pokvareni osigurač ili kolo za paljenje.

Šta treba da radite: Kada se osigurač pokvari, to je lako uočiti - vidi se da je metalna traka polomljenja i da oko sebe ima crnu boju. U priručniku koji ste dobili uz automobil provjerite gdje vam se nalazi kutija sa osiguračima i zamijenite pokvareni osigurač. Većina proizvođača u kutiju stavlja i rezervne osigurače.

5) Spor zvuk koji se postepeno utišava

Mogući problem: Potrošeni akumulator.

Šta treba da radite: Probajte da prespojite akumulator sa akumulatorom drugog automobila, a onda se odmah odvezite kod auto-mehaničara, jer će vam se ista stvar desiti ponovo ukoliko ne riješite problem.

6) Zvuk drobljenja prilikom paljenja

Mogući problem: Anlaser ne dopire do zamajca.

Šta treba da radite: Okrenite ključ od tri do četiri puta kako bi se anlaser povezao sa zamajcem i uspjećete da upalite auto. Ovo znači da vam je pukao zupčanik na zamajcu, pa bi trebalo da odvezete auto kod majstora da vam to popravi.

7) Zvuk vrtenja prilikom paljenja

Mogući problem: Pokvareni zupčasti kaiš. Veza između gornje i donje polovine motora je prekinuta. Klipovi su ostali bez otpora i pomjeraju se gore-dole brže nego što je uobičajeno, jer neki od ventila ostaju otvoreni.

Šta treba da radite: Prestanite da pokušavate da upalite auto i pozovite pomoć, jer je ovo ozbiljan problem. Da biste izbjegli ovaj problem, promijenite zupčasti kaiš prilikom svakog redovnog servisa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.