Auto
Šta više troši gorivo: klima-uređaj ili spušteni prozori? Šta je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu?
#

Temperature su iz dana u dan sve više kako se približavamo ljetu, a ako koristite klima-uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak deset posto. Ipak, u pojedinim situacijama otvaranje prozora može biti još neekonomičnije.

Šta je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu? Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima-uređaj? To je pitanje o kojem su mnogi vozači razmišljali, a magična granica je brzina od 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio automobil. Iznad ove brzine, efekt otpora prozora koji su otvoreni počinje da okreće situaciju u korist uključivanja klima-uređaja, odnosno tada je potrošnja klima uređaja niža.

Ovaj savjet se zasniva na rezultatima studije Društva inžinjera automobilskih vozila (SAE), koja je proučavala potrošnju kod otvorenih prozora u odnosu na klima-uređaje.

Ipak, brzina od 72 km/h je prekretnica. Ako koristite klima-uređaj, možete povećati potrošnju goriva čak za deset posto, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva čak za dvadeset posto. 

Također je vrijedno razmotriti izloženost zagađenju zraka u gradskoj vožnji. U tim situacijama vjerovatno je najbolje izbjegavati otvaranje prozora, prenosi Revija HAK.

Međutim, znamo da u vrelim uslovima može biti veoma neugodno, pa kao rješenje možete uključiti klimu, ali zatvorite spoljne ventilacione otvore, tako da zrak samo recirkuliše zrak iz kabine, a ne uvlači zrak spolja, jer u gradskoj gužvi će vam ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred vas.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.