Auto
Švedski proizvođač kamiona planira ukinuti hiljade radnih mjesta Švedski proizvođač kamiona Scania objavio je da zbog smanjene potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa razmišlja o ukidanju 5000 radnih mjesta.
# EPA

Švedski proizvođač kamiona Scania objavio je da zbog smanjene potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa razmišlja o ukidanju 5000 radnih mjesta.

"Kriza zbog koronavirusa prisiljava nas da smanjimo razinu aktivnosti, a to znači da prema našim procjenama imamo 5000 više zaposlenih u svijetu no što nam je potrebno", priopćio je izvršni direktor Henrik Henriksson.

Scania će po njegovim riječima provesti "analizu do 1000 radnih mjesta s visokom stručnom spremom" u sjedištu u Sodertalju, južno od Stockholma.

S obzirom na procjenu o sporoj obnovi potražnje, "organizaciju moramo prilagoditi novom stanju već u ovoj godini", rekao je Henriksson.

Koristili pakete potpore

Tvrtka je odbila komentirati kako će potez utjecati na radna mjesta u drugim zemljama.

Navode da su koristili pakete potpore za radnike na skraćenom radnom vremenu, koje im je odobrilo nekoliko vlada, a poduprli su ih sindikati i zaposleni.

Predstavnici sindikata s upravom i odborom rade na nalaženju mogućnosti za uštedu troškova, ali to ne isključuje smanjenje broja radnih mjesta.

Scania je članica grupe Volkswagen, a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih. Proizvodnja joj je organizirana u Europi, Latinskoj Americi i Aziji.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.