13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Višća: Imamo veliku želju da odemo na Euro

Naš državni tim danas (18 sati) u Tampereu ima treću prepreku u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Domaćin Finska, više po stilu i načinu igre nego po kvalitetu igračkog kadra, ne odgovara “Zmajevima” tako da opreza nije naodmet. Uostalom, pozive na oprez slušali smo svih minulih dana iz svlačionice naše reprezentacije.
Važan meč

Utakmicu je u tom tonu najavio i jedan od aduta selektora Roberta Prosinečkog, krilni napadač Edin Višća, koji iza sebe ima možda i najbolju klupsku sezonu u karijeri, u kojoj je proglašen za najboljeg igrača turske Superlige.

– Duel s Fincima za nas je veoma bitna utakmica. To je duel koji može možda ne da odluči, ali sigurno da usmjeri daljnji tok kvalifikacija. Svjesni smo toga i tako smo se i pripremili za utakmicu u Tampereu – rekao je Višća u razgovoru za “Dnevni avaz” te je dodao:

- OGLAS -

– Finska sigurno nije ekipa za potcijeniti, ni najmanje…

Jeste li se tokom ovih reprezentativnih priprema uspjeli osvježiti s obzirom na to da ovaj veoma važni duel s reprezentacijom Finske dolazi neposredno poslije završetka naporne klupske sezone.

– Sigurno je da se nakon teške sezone nije lako pripremiti za ove junske utakmice, ali mi, jednostavno, imamo veliku želju da odemo na Evropsko prvenstvo. Finska sigurno nije lagan protivnik, pogotovo kad igra kod kuće, ali dobro smo ih analizirali tako da smo i s te strane spremni za utakmicu. No, i u Tampereu će sve zavisiti od nas, od našeg odnosa i ponašanja na terenu.

Moramo dati maksimum, od prve minute nametnuti svoju igru i onda ne bi trebalo biti problema da dođemo do željenog rezultata.

Dobar rezultat

Možemo li Fincima i bez kartoniranog Miralema Pjanića spustiti loptu na zemlju te tako kontrolirati tok utakmice?

– Sigurno, nije isto igrati sa i bez Miralema, ali ova reprezentacija iz okupljanja u okupljanje, odnosno iz utakmice u utakmicu, postaje sve jači ili dobar kolektiv. Upravo je to ono što donosi dobar rezultat.

Šta bi moglo presuditi u subotu – želja, volja, individualni kvalitet ili…

– Naš kolektiv. Idemo da pobijedimo Fince, što će nam omogućiti da se lakše pripremimo za duel s nekadašnjim svjetskim prvacima u Torinu.

Ima li naš tim snage i znanja da i taj meč uspješno apsolvira?

– Sigurno da ima, ali o tom duelu možemo pričati u subotun navečer ili, možda je još bolje, u nedjelju. Do tada smo maksimalno fokusirani samo na Fince.

O transferu poslije reprezentacije

Višća je i ovog ljeta na listi želja mnogih klubova, od Turske do Španije, odnosno od Fenerbahčea, Bešiktaša… do Sevilje.

– O transferu poslije reprezentacije, sada je vrijeme da se misli samo na predstojeće dvije reprezentativne utakmice. Naravno, trenutno sam maksimalno koncentriran samo na Fince – tajnovit je krilni napadač “Zmajeva”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA