1 C
Sarajevo
23.04.2024

Godišnjica smrti heroja: Izet Nanić pao kao šehid u borbi za slobodu BiH

“Sve je u igri. Nadam se da ću uspjeti i ja s njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!,” bile su to su bile posljednje zapisane riječi heroja odbrane BiH Izeta Nanića.

Heroj i legendarni komadant 505. viteške bužimska brigade Izet Nanić danas bi napunio 51 godinu. Poginuo je 5. avgusta 1995. godine u rejonu Ćorkovača.. Nakon što su se spojile snage Hrvatske vojske i Armije RBiH, pod čudnim okolnostima ubijen je na mjestu za koje Bužimljani tvrde da uopće nije bilo toliko opasno u odnosu na milion drugih kota i položaja na kojima se nalazio hrabri Nanić.

Čuvena 505. viteška bužimska brigada izrasla je u najelitniju jedinicu Armije RBiH, a njen komadatan bio je Izet Nanić.

- OGLAS -

Odlikovan je za života ratni priznanjem “Zlatni ljiljan“  1994. godine, a posthumno 1998. godine dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala. Iz braka sa Safijom dobio je troje djece kćerku Izetu i sinove Nevzeta i Ibrahima.

 Naniću su ispisani redovi i redovi i uvijek će biti malo, postoje brojna svjedočanstva, muzej 505. viteške u Bužimu, ali možda od svega najbolje Nanića opisuje antologijski video. Sjedi vitez Izet i objašnjava borcima kako je bolje imati 500 hrabrih nego 5.000 onih koji to nisu. Sjedi pored Atif Dudaković, na videu u krupnom planu, puši cigaretu i sluša.

 - Godišnjica smrti heroja: Izet Nanić pao kao šehid u borbi za slobodu BiH

 
Brigadu je vodio uspješno kroz brojne bitke i brilijantne pobjede, te su izgradili specifičnu brigadu sa prepoznatljivim i jedinstvenim načinom ratovanja. Formirao je specijalne jedinice (ČSN-BSN «Hamza» i DIV «Gazije» koje kroz brojne bitke izrastaju u najbolje jedinice 5.korpusa i Armije BiH).
 
Izet Nanić je pao kao šehid u borbi za slobodu Republike Bosne i Hercegovine i njenih naroda od agresije. Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini blizu Bužima. 
 
Kad je poginuo, Nanić je imao 30 godina. Došao je u rodni Bužim iz JNA tako što je, kako legenda kaže, sebi slomio nogu pa dobio dopust. Toliko najljepših i divnih ljudskih osobina objedinjenih u jednom 30-godišnjaku, rijetko se prije susretalo. A i poslije..

Brojni su podvizi i primjeri njegovog ratnog herojstva, ali prije svega inteligencije, vojne osposobljenosti, neustrašivosti, o kojoj su s hvalom govorili i njegovi najžešći neprijatelji.

  
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA