7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Sirija: Opozicija spriječila režimske snage da zauzmu nova područja u Idlibu

 Sirijska opozicija i antirežimske grupe uzvratile su na napad režimskih snaga koje su namjeravale zauzeti nova područja na istočnoj periferiji Idliba, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvori opozicije navode kako su se opozicione snage i antirežimske grupe na istoku Idliba sinoć sukobile s režimskim snagama koje su namjeravale zauzeti nova područja.

 Ipak, opozicija i antirežimske grupe uspjele su uzvratiti i zauzeti dvije strateške kote – Tel Hatru i Tel Mustayf.

- OGLAS -

Opozicija je na frontovima Tuh i Tel Hatra, na istoku Idliba uništila dva tenka i transporter koji su pripadali režimskim snagama. Na području Tel Hatre zauzeli su dva tenka, skladište s oružjem i oklopno vozilo.

Izvori navode i kako je u sukobima ubijen i veliki broj stranih terorista koje podržava Iran, a koji se bore na strani režima te pripadnici Specijalnih snaga Rusije.

Provincija Idlib, smještena na sjeverozapadu Sirije, od početka rata, gotovo u cjelosti je pod kontrolom opozicije i antirežimskih naroužanih grupa. Centar Idliba, čija je populacija dolaskom interno raseljenih povećana na skoro četiri miliona, od 2015. je pod kontrolom opozicije. Idlib je istovremeno jedna od zona koje su najčešće mete režimskih napada.

Na pregovorima u okviru procesa iz Astane održanim uz prisustvo delegacija Turske, Rusije i Irana, 4. i 5. maja 2017. Dogovorene su četiri zone deeskalacije sukoba: Idlib i pojedina područja u susjednim provincijama (Latakija, Hama i Halep), sjever Homsa, Istočna Guta u Damasku i područja na jugu zemlje (Dera i Quneitra).

Međutim, režimske snage i teroristi koje podržava Iran, uz zračnu podršku Rusije, kršenjem dogovora o primirju, zauzeli su područja u ove četiri zone, izuzev Idliba. Stotine hiljada civila su pobjegle prema područjima nedaleko od granice s Turskom.

Napadi su nastavljeni i nedugo nakon što je, uz prisustvo delegacije Rusije i Turske, 17. septembra 2018. postignut Sporazum iz Sočija. Zbog napada ruskih i režimskih snaga te terorista koje podržava Iran, samo do početka 2019. prema turskoj granici je izbjeglo oko milion i 300.000 civila. U bombardovanjima je poginulo više od 1.600 civila.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA