Auto
Uhapšen šef "Nissana" Predsjednik japanskog automobilskog giganta "Nisan" Karlos Gon uhapšen je povodom navoda da je odgovoran za financijske malverzacije.
# Agencije

Gon, jedan od stubova svjetske automobilske industrije, dobit će otkaz u "Nissanu", saopćeno je poslije sastanka odbora ove kompanije.

 

On je optužen za "ozbiljno" kršenje financijskih propisa, uključujući neprijavljivanje prihoda i upotrebu imovine kompanije u lične svrhe.

 

"Nissan" je saopćio da ne može da objavi više detalja o njegovim djelima, prenio je BBC.

 

Kompanija je navela da je interna istraga trajala nekoliko mjeseci i da je pokrenuta poslije dojave.

 

Japanski mediji prenijeli su da Gon nije prijavio prihode od pet milijardi jena /44 miliona dolara/ u petogodišnjem periodu poslije 2011. godine.

 

Japanske kompanije su od 2010. godine obavezne da objavljuju podatke o zaradama članova svojih uprava koji godišnje zarađuju više od 100 miliona jena /900.000 dolara/.

 

"`Nissan` se duboko izvinjava zbog brige koju je izazvao kod akcionara", navodi se u saopštenju i dodaje da kompanija u potpunosti sarađuje s japanskim tužilaštvom.

 

"Nissan" je objavio da će otkaz dobiti i član uprave Greg Keli, koji je "duboko umiješan" u kršenje zakona.

 

Direktor kompanije Hiroto Saikava rekao je da se izvinjava i da će pokušati da stabilizuje situaciju i normalizuje svakodnevni rad firme.

 

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će država raditi na očuvanju stabilnosti "Renoa" i njegovog saveza sa "Nissanom".  Gon je do sada obavljao i funkcije predsjednika i direktora "Renoa".

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.