12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Goražde domaćin prvog Atletskog mitinga prijateljstva

Ovaj događaj okupio je oko 150 mladih atletičara iz različitih krajeva BiH.

– Naša je želja bila da organizujemo jedan ovakav događaj i drago nam je da su se odazvali učesnici, mladi atletičari iz Foče, Rogatice, Vlasenice, Tuzle i Sarajeva. Riječ je o djeci uzrasta do 15 godina, uključujući i naše male ciciban atletičare. Dicipline u kojima se takmiče su sprinterske na 60 i 100 m, štafeta 4×100, skok udalj, 400 m i bacanje kugle – izjavio je predsjednik AK Goražde Zaim Šuman.

Predsjednica Atletskog saveza FBiH Kada Delić – Selimović iz AK Sloboda ističe da ovakva takmičenja doprinose popularizaciji atletike posebno među mlađim generacijama.

- OGLAS -

– Mi smo došli sa grupom od deset pionira, ciciban dječaka i ovo je sjajna prilika da posebno mlađe uzrasne kategorije pokažu svoje kvalitete u Goraždu, gradu koji je i prije rata bio prepoznatljiv i po republičkim kampovima koji su se ovdje održavali. Ovakvi događaji su jedini način da se atletika u BiH u mlađim kategorijama, pokuša dovesti do većeg nivoa – ocjenjuje Delić-Selimović.

Na Atletski miting prijateljstva – Goražde 2019. odazvali su se i članovi Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo.

– S obzirom na to da je naša sezona završena to je razlog što smo došli sa samo pet takmičara jer su djeca na odmoru. Međutim, došli smo zbog ove lijepe priče i želje da atletika i u Goraždu zaživi u pravom smislu i da nam se djeca mogu okupljati na ovakvim događajima – kaže Elmir Ćerimagić, predsjednik ovog kluba.

Za najuspješnije organizator je obezbijedio medalje i diplome, a želja Atletskog kluba Goražde je da “Atletski miting prijateljstva” postane tradicionalno takmičenje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA