Auto
Volkswagen električna vozila predstavljena u Neumu na 15. savjetovanju BH Komiteta CIGRE Predstavnici kompanije "Porsche BH" d.o.o. Sarajevo su u periodu od 17. do 20. 10. 2021. u Neumu prisustvovali događaju koji okuplja stručnjake iz elektroenergetskog sektora Bosne i Hercegovine i regije

Predstavnici kompanije "Porsche BH" d.o.o. Sarajevo su u periodu od 17. do 20. 10. 2021. u Neumu prisustvovali događaju koji okuplja stručnjake iz elektroenergetskog sektora Bosne i Hercegovine i regije, pod nazivom 15. savjetovanje BH Komiteta CIGRE.

Pored prezentacije i izlaganja Volkswagen električnih noviteta na tržištu Bosne i Hercegovine, modela ID3 i ID4, prisutni učesnici su imali priliku da testiraju navedene automobile.

Ovom prilikom su i proizvođači punionica za električna vozila predstavili svoje proizvode, što je jednako važno za masovniju upotrebu električnih vozila.

Jedna od tema savjetovanja koja je privukla značajnu pažnju prisutnih bila je panel-diskusija pod nazivom "Perspektiva razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini i uloga u elektroenergetskom sektoru".

Tokom diskusije istaknuta je i činjenica da Bosna i Hercegovina znatno zaostaje za ostalim zemljama u regiji kada je u pitanju stimulacija nabavke električnih i ostalih ekoautomobila, dok zemlje u okruženju imaju značajne podsticaje pri nabavci automobila i punionica.

Eksperti iz Slovenije i Hrvatske su također prenijeli vlastita iskustva i predložili načine kako da se i Bosna i Hercegovina što prije pridruži i bude dio ove velike revolucije koja se dešava u autoindustriji. Konstruktivni prijedlozi učesnika bit će uvršteni u zaključke ovog savjetovanja, a tiču se stimulacija i zakonskih uredbi koje će omogućiti nesmetan razvoj elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.