Auto
Zapanjujuće fotografije snimljene teleskopom "Webb": Očaravajući pogled na spiralnu galaksiju Sa svemirskog teleskopa "James Webb" nedavno je stigla prekrasna fotografija iz smjera zviježđa Herkula.
#

Osim što je korisna za naučna istraživanja, ova fotografija privlači pažnju svojom ljepotom, pa nije čudo da je proglašena fotografijom mjeseca i da su na raspolaganju odmah i službeni wallpaperi...

Svemirski teleskop "James Webb" vrhunski je izvor naučnih podataka iz dubokog svemira i značajno će proširiti naučne spoznaje vezane uz najudaljenije galaksije, egzoplanete i sam proces nastanka i razvoja svemira. No, s vremena na vrijeme posluži i široj javnosti da se upozna s prizorima kakve prije nikada nismo imali prilike vidjeti, kao i da nam ponudi novu atraktivnu pozadinu za naše mobitele i računare.

Svemirski wallpaper

Najnovija fotografija, odabrana u NASA-i za fotografiju mjeseca, upravo je primjer za ovo potonje. Sa svemirskog teleskopa "James Webb" nedavno je stigla prekrasna fotografija iz smjera zviježđa Herkula. Ona prikazuje hiljade udaljenih zvijezda i galaksija u pozadini, dok je središnji subjekt vrlo jasno zabilježena spiralna galaksija LEDA 2046648. Udaljena je čak oko milijardu svjetlosnih godina od Zemlje, a ovdje je vidimo u “društvu” još udaljenijih galaksija.

Podsjetimo, svaka narandžasta ili plavkasta “mrlja” na fotografijama s "Webba" prikazuje galaksiju, dok svijetleće tačke sa šest difrakcijskih šiljaka prikazuju pojedinačne izvore svjetlosti, tj. zvijezde. Samo ta spoznaja čini ovu i slične fotografije gotovo nevjerovatnim.

Za nastanak ove fotografije zaslužna je "Webbova" kamera koja snima u bliskom infracrvenom spektru (NIRCam), a ona je zapravo “nusproizvod” kalibracije senzora, prilikom koje je teleskop bio usmjeren na snimanje već dobro proučene zvijezde WD1657+343, tipa Bijeli patuljak.

Fotografiju u punoj rezoluciji, veličine preko 100 MB, kao i wallpapere u nekoliko rezolucija, možete pronaći ovdje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.