Auto
Znate li koliko goriva potroši klima-uređaj u vašem automobilu? Analiza je pokazala da potrošnja u prosjeku raste od deset do petnaest posto, a veliki utjecaj imaju i uvjeti u kojima vozite.
#

Visoke temperature su tu, a iako je nekada bila sasvim normalna vožnja automobila bez klime, danas bez nje ne možemo zamisliti putovanje ili izlet. Međutim, znate li kako to utječe na potrošnju goriva?

Njemački automobilistički klub (ADAC) proveo je istraživanje kako bi utvrdio u kojoj mjeri korištenje klima-uređaja u vozilu utječe na potrošnju goriva. Dobra vijest je da se, zahvaljujući modernim klimatizacijskim sistemima, utjecaj na potrošnju (a time i troškove) polako smanjuje, piše N1 Slovenija.

Analiza je pokazala da potrošnja u prosjeku raste od deset do petnaest posto, a veliki utjecaj imaju i uvjeti u kojima vozite.

U gradu se, naprimjer, potrošnja povećava za oko dvadeset posto, na autocestama pri prosječnoj brzini od sto kilometara na sat potrošnja raste za oko šest posto, a maksimalna potrošnja, ako auto stoji, i do sedamdeset posto.

HAK također piše kako će klima-uređaj manje utjecati na potrošnju ako koristite automatski klima-uređaj umjesto da sami regulirate temperaturu i snagu puhanja.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.