Auto
Znate li zašto se stakla u automobilima magle kad pada kiša? Temperatura vani je niža od one u kabini i u kombinaciji s vlagom dolazi do maglenja stakala
#

Zamagljivanje prozora ima veze s temperaturom i vlagom u zraku. Po hladnom danu, svaka vlaga u zraku u vašem automobilu – od izdisaja putnika, snijega na vašim čizmama itd. – pretvara se u kondenzaciju koja, kada udari u zrak pored prozora koji je ispod određene temperature, doseže točku rosišta.

Odnosi se to i na padanje kiše, kada je temperatura vani još niža. Temperatura vani je niža od one u kabini i u kombinaciji s vlagom dolazi do maglenja stakala. Tijekom vrućeg, vlažnog dana događa se suprotno – kada zagrijani zrak izvan vašeg automobila dosegne točku rosišta na vašem vjetrobranskom staklu nakon što ga ohladi vaš AC sustav. Tada se stakla magle izvana. Taj fenomen sličan je onome kada hladno piće ulijete u čašu za vrućih dana i ona je izvana zamagljena.

Ako vam se magle stakla iznutra, obavezno uključite klima-uređaj. Također, pametno je isključiti recirkulaciju zraka jer ćete u tom slučaju u kabinu pustiti zrak izvana koji je suši od onoga u kabini.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.