10 C
Sarajevo
23.04.2024

Preduzeti prvi koraci za ukidanje taksi za bh. proizvode na Kosovu

Također, na sastanku koji je organiziralo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine naglašena je potreba da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila daljnja šteta po privrednike, bh. delegacija je zatražila da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i reguliranje viznog režima po uzoru na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Najavljeno je da će delegacija Kosova informirati nadležne organe o inicijativi BiH uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uvjeti za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

- OGLAS -

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, zemlje koja predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljnjih integracionih procesa.

Izrazila je uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA