12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Inspekcija: Dječak iz Metkovića umro jer bolest nije na vrijeme prepoznata

Vezano uz tragičan slučaj preminulog dječaka iz Metkovića, zdravstvena inspekcija je u pratnji stručnjaka izvršila inspekcijski nadzor, čije rezultate je analiziralo stručno povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

“Sumirajući sve iskaze zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u medicinskom zbrinjavanju malodobnog G.B. te analizirajući priloženu medicinsku dokumentaciju i obdukcijski nalaz Povjerenstvo zaključuje da kod malodobnog G. B. nije na vrijeme prepoznata bolest kao niti težina njezine kliničke slike. Povjerenstvo također zaključuje da su 10.12.2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tokom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split “, stoji u zaključku Stručnog povjerenstva donesenog u svezi zbrinjavanja malodobnog dječaka.

Zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljenu dokumentaciju Ministarstvo zdravstva će proslijediti na daljnje nadležno postupanje Državnom odvjetništvu.

- OGLAS -

Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. decembra u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tokom vikenda, 8. i 9. decembra, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA