7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Netanyahu o “sporazumu stoljeća“ razgovarao s Trumpovim asistentom Berkowitzem

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao je s asistentom i savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa Avijem Berkowitzem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji javljaju da je Netanyahu sinoć u uredu u Zapadnom Jerusalemu primio Berkowitza, a da je sastanku prisustvovao i američki ambasador u Izraelu David Friedman.

Glavna tema sastanka bio je plan zvaničnog Washingtona o rješavanju izraelsko-palestinskog konflikta, a koji se u javnosti najavljuje kao “sporazum stoljeća”.

- OGLAS -

Iz Netanyahuovog ureda nisu objavljeni detalji sastanka.

Trumpov plan rješavanja bliskoistočne krize takozvanim “sporazumom stoljeća“ do sada nije predstavljen javnosti, a neki mediji su pisali kako sadrži brojne odredbe koje idu na štetu Palestinaca, uključujući očuvanje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i predavanje Jerusalema u cjelosti pod kontrolu Izraela. Isti izvori tvrde da plan uopće ne tretira pravo na povratak protjeranih blizu šest miliona Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da to nije “sporazum stoljeća”, već “šamar stoljeća” koji ne sadrži ništa povoljno po Palestince, izuzet nekih ekonomskih podrški.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA