11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Stanivuković: Čisti hrvatski interes iza kojeg stoje novac i budući dogovori

Sjednica je počela u 12.00 sati, a njen dosadašnji tok uglavnom je bio obilježen žustrom raspravom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića, kao i diskusija predsjedavajućeg Dodika sa poslanikom PDP-a Draškom Stanivukovićem, sa elementima međusobnog optuživanja i vrijeđanja.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a Miladin Stanić pozvao je na smirivanje tenzija, poručivši da današnja sjednica ne treba da bude svedena na raspravu pomenutih aktera, nego da se kroz diskusiju pokuša iznaći nešto dobro za RS, poput rješavanja pitanja granice na Uni, odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori i slično.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, obraćajući se poslaniku Vukanoviću, kazao je kako mi je ovo još jedna pozornica koji treba da iskoristi, jer je javnost RS, BiH i regije fokusirana na ovu sjednicu.

- OGLAS -

“Prekinite sa zamjenama teza koje od početka pokušavate unijeti. Mi smo ovdje zbog toga što su dva člana Predsjedništva BiH, jedan Bošnjak i jedan Hrvat, izabran glasovima Bošnjaka, preglasali srpskog člana”, poručio je Žunić.

On je dodao da će biti vremene da se govori o otvorenim pitanjima sa Hrvatskom, te da poslanici moraju biti svjesni važnosti današnje sjednice.

Njegov stranački kolega Srđan Mazalica pozvao je poslanike da afirmišu entitetsko glasanje i dvotrećinsku većinu, kako bi bilo jasno da će svako preglasavanje u Predsjedništvu BiH “ovako završiti”.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković obratio se narodnim poslanicima riječima: “Bok dečki! Bok predsjedavajući Predsjendištva BiH! Kaj delate i da li je ovo Sabor Hrvatske? Očigledno da jeste!”.

“Govorimo o hrvatskom interesu, zašto što je Dodik sjeo sa Čovićem (predsjedniki HDZ-a BiH Dragan Čović, op.a.): Ti ljudi da nam pričaju o vitalnom nacionalnom interesu?! Jedini njihov interes su pare, keš, lova. Ovo je čisti hrvatski interes, iza kojeg stoji novac i budući dogovori”, rekao je, između ostalog, Stanivuković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodikokarakterisao je Stanivukovića kao čovjeka destabilizacije i haosa, te čovjeka koji radi tuđe zadatke i ima tuđu pamet.

“Zato on ne može da vodi ovaj naroda i zato će ga Milorad Dodik Čovjek voditi još 15 godina! Ako ovaj čovjek bude u poziciji da za 10 ili 20 godina bude na čelu bilo čega u RS, predaće je stranom faktoru. Obični špekulant koji iznosi ono što misli da će mu donijeti u populističkom smislu. Najveća je šteta za partiju iz koje dolazi”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, nakon što je preglasan na sjednici Predsjedništva BiH prilikom usvajanja zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, predsjedavajući Dodik pokrenuo je pitanje vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Da bi zaključci Predsjedništva BiH, koje su izglasali članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić, postali nevažeći, potrebno je da dvotrećinska većina u NSRS potvrdi pomenutu izjavu predsjedavajućeg Dodika. Aktuelni saziv entitetskog parlamenta broji 83 poslanika, što znači da je Dodiku potrebna podrška njih 56.

U materijalima za današnju sjednicu obrazložen je Dodikov stav da bi Džaferovićevim i Komšićevim osporavanjem izgradnje Pelješkog mosta, Hrvatska povukla svoj potpis iz Sporazuma o izgradnji mosta na Savi, koji je potpisan dva sata prije preglasavanja u Predsjedništvu.

Dodik ističe da se tako indirektno želi ugroziti taj projekat, i u tome vidi povredu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Očekuje da narodni poslanici podrže njegov stav, prema kojem Srpska nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja otvorenih pitanja sa susjedima. Smatra da su odlukom, u kojoj je preglasan, zanemarena druga pitanja poput granice kod Kostajnice, granice sa Srbijom.

Smatra da je ugrožen i interes BiH, jer je Pelješki most projekat iza kojeg je stala Evropska unija koja ga u velikoj mjeri sufinansira.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA