1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Lagumdžija u Kairu na zasjedanju Upravnog odbora Aleksandrijske biblioteke

 U predsjedničkoj palati “Al Itihadija” u Kairu održan je prvi dio godišnjeg zasjedanja Upravnog odbora Aleksandrijske biblioteke sa predsjednikom Egipta Abdel Fatah El Sisijem, a na kojem kao član Upravnog odbora učestvuje i dr. Zlatko Lagumdžija.

Trodnevni rad je posvećen novim razvojnim planovima Aleksandrijske biblioteke sa posebnim fokusom na ulogu novih informacionih tehnologija i  obrazovanja zasnovanog na najvišim svjetskim standardima.

Predsjednik Sisi je upoznao Upravni odbor sa tokom  izgradnje El Alamejna, novog grada i administrativnog, obrazovnog i kulturnog centra Egipta, uz očekivanja da u tom pravcu budu usmjerena i  Aleksandrijska biblioteka, kao globalna platforma znanja.

- OGLAS -

Također je razgovarano o naporima koja se ulažu u jačanje vrijednosti mira, tolerancije, prihvatanja drugih i drugačijih, a protiv svih oblika mržnje i nasilja.

Na sastanku je ukazano na potrebu dodatnog osnaživanja naučnih istraživanja, kao i osnivanje nekoliko univerziteta kroz bilateralne ugovore sa prestižnim međunarodnim univerzitetima kako bi se pružila prilika za obrazovanje i usavršavanje mladih, talentiranih ljudi u svim oblastima.

Predsjednik Sisi je istaknuo ključnu ulogu Aleksandrijske biblioteke u promociji i širenju kulture i znanja na domaćem, regionalnom i međunarodnom nivou.

Članove Upravnog odbora koji dolaze iz desetak zemalja sa pet kontinenata dr Lagumdžija je upoznao sa narednim koracima i mogućnostima saradnje na uspostavljanju mreže institucija zapadnog Balkana posvećenoj samoodrživom razvoju kao dijela globalnih aktivnostima na realizaciji Agende 2030 samoodrživih globalnih razvojnih ciljeva.

Posebna pažnja je bila posvećena projektima zasnovanim na obnovljivim izvorima energije, primarno solarnim, koji trebaju izbalansirati ukupnu energetsku sliku regiona na bazi evropskih standarda i samoodrživom razvoju, saopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA