17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Islamski svijet osudio napad na džamije na Novom Zelandu

Političke i islamske vođe širom Azije osudili su s gađenjem smrtonosnu pucnjavu u dvjema novozelandskim džamijama u petak, uslijed informacija da su u krvoproliću stradali i njihovi građani.

U napadima u gradu Christchurchu ubijeno je najmanje 40 osoba, a više od 20 teško je ranjeno.

Masakr koji je počinjen tokom molitve u petak najgora je masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda.

- OGLAS -

“Indonezija snažno osuđuje ovaj čin ubijanja, pogotovo na mjestu gdje se održava molitva petkom”, rekao je ministar vanjskih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Tragedija koja prijeti čovječanstvu

Ranije je objavljeno kako je u džamiji bilo šest Indonežana kada se dogodio napad, troje ih je pobjeglo, a za troje se još ne zna gdje su.

Indonezijski ambasador na Novom Zelandu Tantowi Yahya rekao je za Reuters kako u Christchurchu ima ukupno 331 Indonežanin, od čega 134 studenta.

Čelnik vladajuće koalicije u muslimanskoj Maleziji Anwar Ibrahim osudio je napad kao “crnu tragediju koja prijeti čovječanstvu i svjetskom miru”.

“Duboko sam pogođen ovim neciviliziranim činom, koji ide protiv čovječnosti i vrijednosti ljudskih života”, objavio je Ibrahim u saopćenju.

“Šaljemo naše najdublje saučešće porodicama žrtava i novozelandskom narodu.”

Kamal Faruqui, čelnik stranke indijskih muslimana, nevladine organizacije koju vode naučnici, snažno je osudio napad.

“Antimuslimanski virus širi se cijelim svijetom. Ljudi svih religija trebali bi se zabrinuti”, rekao je on za Reuters.

Afganistanski ambasador na Novom Zelandu i Fidžiju Wahidullah Waissi napisao je Twitteru kako su tri Afganistanca ranjena.

Zgražanje nad snimkom na internetu

“Moje misli su s porodicama Afganistanaca koji su bili meta u ovom gnjusnom činu.”

Glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Mohammad Faisal osudio je napade na društvenim mrežama, upotrijebivši hashtag #pakistanagainstterror (Pakistan protiv terora).

Mnogi su na društvenim mrežama izrazili zgražanje vidjevši snimku koja kruži internetom, a koja prikazuje napadača kako ubija ljude u džamiji paljbom iz automatske puške.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA