8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

U protekloj godini kroz bečki aerodrom prošlo rekordnih 31,7 miliona putnika

Bečka grupacija “Flughafen Wien” osvrnula se na uspješnu 2019. godinu u kojoj je broj putnika značajno porastao. Na osnovu toga su za 2020. predvidjeli investicije u visini od 230 miliona eura.

“Flughafen Wien” uključuje više aerodroma, kao što su Aerodrom Malta, Aerodrom Košice i naravno bečki Schwechat. Kompletna grupacija je u protekloj godini zabilježila značajan porast prometa od 15 posto. To znači da je 39,5 miliona putnika prošlo aerodromima, dok ih je samo na lokaciji Beč bilo 31,7 miliona.

Grupacija u narednim mjesecima očekuje dalji rast broja putnika u rasponu od tri do četiri posto. I uprkos pojačanom prometu ovaj aerodrom je uspio da popravi svoj bilans kašnjenja i time zauzme treće mjesto na evropskom poretku 2019. godine. Svoje dioničare u 2020. će obradovati porastom dividende u visini od 60 posto, a u toku godine planirano je i proširenje aerodromskog naselja te otvaranje kancelarijskog prostora od 26.000 metara kvadratnih. Uprkos porastu prometa, samim time i rastućem broju uposlenika, bečki aerodrom je protekle godine još jednom spustio CO2-emisije u cilju da postane vodeći “zeleni aerodrom” u Evropi.

- OGLAS -

Aerodrom “Schwechat” je prvi put u svojoj historiji postavio rekord od 31,7 miliona putnika (porastom od 17,1 posto) i time ostvario povećan profit u kojem grad Beč i pokrajina Donja Austrija imaju značajne udjele. Prema presjeku broj putnika koji su putovali prema Istočnoj Evropi povećan je za 21,6 posto, dok je prema zapadnoj Evropi porastao za 15,3 posto, saopćeno je EurocommPR-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA