2 C
Sarajevo
27.04.2024

Turski ministar zdravstva Koca: Kod evakuisanih iz Wuhana nisu zabilježeni simptomi korona virusa

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca izjavio je kako niti kod jedne među 42 osobe, koje su danas zbog korona virusa evakuisane iz kineskog Wuhana, nisu zabilježeni simptomi korona virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Transportnim avionom Turskih oružanih snaga danas su iz kineskog grada Wuhana evakuisane 42 osobe, među kojima 32 turskih državljana, a prilikom slijetanja aviona na aerodrom Etimesgut u Ankari, bio je prisutan i ministar Koca.

“Ni kod jednog od putnika (pristiglih iz Wuhana) nisu zabilježeni simptomi korona virusa”, kazao je ministar Koca, koji je bio prisutan na aerodromu u Ankari prilikom slijetanja aviona.

- OGLAS -

On je rekao kako je Turska snažna zemlja, te podvukao kako neće ostaviti samog niti jednog državljanina Turske gdje god se on nalazio.

Vojni transportni avion tipa A400, specijalno pripremljen za evakuaciju koju je organizovalo Ministarstvo zdravstva Turske, nakon skoro 32 sata evakuacionog procesa, sletio je u glavni grad Turske Ankaru.

Avionom iz Wuhana su u Ankaru evakuirana 32 državljana Turske, šest državljana Azerbejdžana, tri državljana Gruzije i državljanin Albanije. U njihovoj pratnji bilo je i 17 članova posade, a svi oni će biti prebačeni u bolnicu “Dr. Zekai Tahir Burak”.

Avion i materijali unutar njega također će biti podvrgnuti pročišćavanju od strane hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (KBRN) stručnjaka povezanih sa Komandom zračnih snaga.

Osoblje adekvatno opremljeno i odjeveno će obaviti unutrašnje i vanjsko pročišćavanje aviona pomoću posebnih hemikalija i opreme. Potom će u šatoru za dekontaminaciju, koji je podigao KBRN, jedan po jedan biti pregledan i svaki od članova posade i drugog osoblja.

Svi koji se nalaze u avionu bit će promatrani u jednokrevetnim sobama tokom 14 dana, odnosno bit će u karantinu. Svaka tri dana će biti pregledani.

Sve usluge, uključujući hranu, bit će isporučivane s materijalima za jednokratnu upotrebu, a sveukupan otpad tretirat će se kao medicinski otpad i odlagati u posebne vrećice.

Prema najnovijim informacijama, od posljedica zaraze korona virusom u Kini je umrlo najmanje 259 osoba.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA