Ekonomija
Bavarski premijer: Njemačka automobilska industrija mora se promijeniti Njemačka automobilska industrija treba "strategiju temeljitih promjena" da bi opstala, ustvrdio je premijer Bavarske uoči razgovora predstavnika savezne vlade i automobilskog sektora o mjerama potpore industriji teško pogođenoj koronakrizom.
# AFP

Njemačka automobilska industrija treba "strategiju temeljitih promjena" da bi opstala, ustvrdio je premijer Bavarske uoči razgovora predstavnika savezne vlade i automobilskog sektora o mjerama potpore industriji teško pogođenoj koronakrizom.

„Ne možemo pokušavati dobiti na vremenu kada su automobili u pitanju. Oni su žila kucavica našeg gospodarstva“, upozorio je u nedjelju Soeder, čelnik bavarskog CSU-a, dugogodišnjeg koalicijskog partnera CDU-a kancelarke Angele Merkel.

Bavarska je sjedište njemačkog automobilskog diva BMW-a a njezin premijer istupio je uoči sastanka predstavnika vlade i automobilskog sektora na kojem bi se trebalo razgovarati o mjerama potpore automobilskom sektoru.

Soeder je pozvao na inovacije u automobilskom sektoru, uključujući promociju električnih vozila.

„Potrebna nam je masovna ekspanzija i promocija novih modela motora i pravodoban koncept za autonomnu vožnju u cijeloj Njemačkoj. Zato što su ekološka, autonomna i digitalna vozila budućnost“, rekao je Soeder.

Usprotivio se ipak naglom povlačenju iz prometa motora s unutarnjim sagorijevanjem.

„Moramo premostiti vrijeme do potpunog prijelaza na električne i druge motore, poput hibridnih i onih na vodik", objasnio je bavarski premijer, istaknuvši i potrebu za programima prekvalifikacije radnika.

Potražnja za novim automobilima urušila se za vrijeme pandemije koronavirusa, ali je znatno porastao broj registriranih električnih vozila.

Njemačka koalicijska vlada uvela je subvencije i snizila porez na dodanu vrijednost na kupnju električnih automobila kako bi poduprla potražnju, podsjeća dpa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.