Ekonomija
"Bingo" dodijelio grantove poduzetnicama: Za osam godina izdvojili skoro 145.000 KM u okviru projekta ”Odvažne i hrabre, to ste vi” „Bingo group“ već osam godina implementira aktivnosti s ciljem pružanja podrške ženama, a posljednje tri godine fokus je na stvaranju povoljnijeg okruženja u području ženskog poduzetništva.
#

Danas je dvanaest odvažnih i hrabrih žena dobilo vjetar u leđa da pokrenu ili dodatno razviju vlastiti biznis uz pomoć grant sredstava koja su dodijeljena u okviru "Bingovog" projekta "Odvažne i hrabre, to ste vi!"

„Bingo group“ već osam godina implementira aktivnosti s ciljem pružanja podrške ženama, a posljednje tri godine fokus je na stvaranju povoljnijeg okruženja u području ženskog poduzetništva.

Pozivu, koji je bio otvoren za sve poduzetnice u periodu od 20. 2. do 6. 3. 2023. godine, odazvalo se više od 260 žena. Nakon predselekcije i online glasanja, stručni žiri je odabrao najbolje ideje i to nakon što su aplikantice, po prvi put, imale priliku prezentirati svoje biznise pred žirijem.  

„Ove godine veliki broj glasova je stigao online putem, čak 2500. Značajna je i činjenica da je prošlogodišnji fond  iznosio 19.000 KM, a ove godine je planirano da iznosi 30.000 KM. Međutim, s obzirom na to da su ideje uistinu kvalitetne, tokom procesa selekcije, uz podršku implementacijskog partnera Investicijske Fondacije 'Impakt' i ostalih partnera i prijatelja, osigurali smo dodatni budžet od 15.000 KM, tako da smo podržali još pet korisnica sa po 3000 KM. Značaj projekta prepoznali su: 'Oaza', 'Nutrino Lab', 'Golden Rose', 'Libresse', 'Dorina', 'Dita', 'Alma Ras', 'Bambi', 'Milka', 'Pfanner', 'Somat', 'Swisslion', 'Meggle' i 'Lactalis', ali i naši kupci koji su kupovinom artikala ovih brendova, posebno označenih na našim policama, podržali projekt", kazala je Amina Čeliković iz Marketing odjela kompanije „Bingo“.

Nakon što su se zbrojili online glasovi i bodovi žirija, dodijeljena su i novčana sredstva i to po jedan od 8000 i 5000 KM, dva u iznosu od 4000 KM i osam od 3000 KM. Tako su uspješne poduzetnice dobile sredstva za podršku kroz: repromaterijal, opremu, mašine ili alate, što će im biti inicijalno za razvoj ili usavršavanje vlastitih biznisa.

Dobitnica grant sredstava u najvišem iznosu od 8000 KM je Gorica Arežina iz Banje Luke, a novac će uložiti u pokretanje proizvodnje veganskih i zdravih poslastica. Osam poduzetnica osvojilo je grant sredstva od 3000, a ostale grantove dobile su: Amila Terzić iz Sarajeva (4000 KM za proširenje biznisa u domenu virtuelnog prikaza uređenja enterijera u arhitektonskom studiju "Control Space"), Branka Grujić iz Gradiške (4000 KM za proizvodnju gladiola) te Aida Lokvančić iz Sarajeva koja je osvojila 5000 KM za unapređenje proizvodnje lazy bagova, soft play kauča, nadmadraca i jastuka u tek nastalom porodičnom biznisu "Cut&Stitch".

Aida je istakla da je podrška porodice najvažnija i da će dalje razvijati ovaj jedinstveni porodični biznis: „Naši proizvodi su inovativni i kvalitetni; cijela porodica je angažovana, a uz pomoć granta ćemo unaprijediti sve procese proizvodnje i proširiti poslovanje."

Kako se ovaj projekt iz godine u godinu nadograđuje, tako će od ove godine korisnicama grant sredstava biti pružena i mentorska podrška Investicijske fondacije „Impakt“.

„U proteklim godinama mi smo podržali poslovne poduhvate 150 poduzetnica, a u okviru projekta 'Odvažne i hrabre, to ste vi!' šesnaest poduzetnica je pohađalo našu poduzetničku akademiju i dobile su priliku za stručnu i mentorsku podršku kao jedan od stubova poduzetničkog ekosistema neophodnih za razvoj i unapređenje njihovih poslovnih poduhvata", istakao je Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije "Impakt".

Tokom ovih osam godina, otkako kompanija "Bingo" implementira projekte koji za cilj imaju osnaživanje žena, dodijeljeno je skoro ukupno 145.000 KM. Prve dvije godine ovoga projekta sredstva su donirana sigurnim kućama u BiH.

Više detalja o projektu „Odvažne i hrabre, to ste vi“ možete pronaći na: http://www.bingobih.ba/.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.