Ekonomija
U "Bingo" trgovinama zabilježeno pet miliona kupovina više nego prethodne godine
"Bingo" svu dobit 2022. godine reinvestirao u bh. privredu! U 2023. godini nastavljaju se investicije i ulaganja u bh. ekonomiju.

"Bingo Group", najveća domaća poslovna grupacija, objavila je poslovne rezultate za 2022. godinu. Prihodi ove grupacije iznose 1,7 milijardi KM, što je 17% više nego u 2021. godini, dok je dobit na nivou grupe iznosila skoro 125 miliona KM, što je u odnosu na godinu ranije rast od 25%. 

„Posebno smo ponosni što je veći dio rasta dobiti zasnovan na rezultatima proizvodnih kompanija unutar 'Bingo grupacije', koje su zabilježile fantastičan rast prihoda više od 80%. Tako je kompanija 'Dita' u 2022. godini udvostručila svoju proizvodnju i ostvarila izvoz od preko pet miliona KM robe na inotržišta, što je povećanje od 70% u odnosu na 2021. godinu“, izjavila je Ljiljana Kunosić, direktorica "Bingo Group", na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu.

U prošloj godini "Bingo Group" je investirao 132 miliona KM, što znači da je i više od cijele dobiti u prethodnoj godini investirano u dalji razvoj poslovanja, čime je potvrđeno opredjeljenje grupacije ka razvoju domaće privrede i domaćih kompanija. Tokom trideset godina svog poslovanja, "Bingo Group" je u Bosni i Hercegovini investirao preko 850 miliona KM, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom.

„Pored ulaganja u tehnologiju i opremu proizvodnih kompanija, te renoviranja prodajnih objekata, investirali smo u unapređenje uslova rada za naše uposlenike, koji su stub 'Bingo grupacije'. Ukupna izdvajanja za uposlenike su porasla za 21% na nivou grupe, a uplatili smo preko pedeset miliona KM na ime indirektnih poreza i doprinosa“, istakla je Kunosić.

Statistika je pokazatelj da sve više kupaca bira "Bingo" kao svoje mjesto za kupovinu i da prepoznaju uložene napore u unapređenje iskustva kupovine koje pruža najbolju vrijednost za novac.

„Za 'Bingo' trgovinu prethodna godina je bila uspješna, sa rastom prihoda od 16%, odnosno sa 1350 na 1550 miliona KM. Ostvareno je pet miliona kupovina više nego u godini prije; otvoreno je pet novih objekata i investirana su značajna sredstva u renoviranje postojećih“, izjavio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis-operacije "Bingo".

U maju 2023. godine, u "Bingo" trgovinama počinje implementacija nove sistematizacije, koja uključuje novo povećanje primanja uposlenih za 15% u prosjeku.

„Naše opredjeljenje je da kontinuirano radimo na poboljšanju uslova rada uposlenika; ovo povećanje primanja od 15% je nastavak tih aktivnosti. Tako smo tokom 2020. godine, u vrlo izazovno doba pandemije, našim uposlenicima trajno povećali plate za 20%, a regres i jednokratna finansijska pomoć su isplaćeni u 2021., kao i u 2022. godini“, istakao je Ibrahimović.

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa, govorila je o uslovima rada, iz perspektive najvećeg poslodavca u BiH.

„U protekloj godini, investicijama u rast i razvoj otvoreno je više od 350 potpuno novih radnih mjesta, koja smo uspješno popunili. Kada je u pitanju fluktuacija kadra, naš prosjek je ispod prosjeka odliva kadrova u industriji trgovine u regiji i na to smo posebno ponosni“, izjavila je Bukvarević.

Nekoliko novih inicijativa je najavljeno, među kojima se posebno ističe saradnja sa Udruženjem "Think Pink". Naime, "Bingo Group" u tekućoj godini svoj fokus stavlja na zdravlje žena, organizacijom preventivnih pregleda za više od 6000 uposlenica "Bingo Group", u saradnji sa Udruženjem "Think Pink".

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.