5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Kakav će biti Trampov mirovni plan za Bliski istok: Jevrejski glasači i evengelisti biće zadovoljni?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp izjavio je da će po svoj prilici objaviti svoj dugoočekivani bliskoistočni mirovni plan prije nego što se sljedeće sedmice sastane s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim glavnim političkim rivalom Benijem Gancom.

“To je divan plan. To je plan koji će zaista djelovati”, rekao je Tramp sinoć novinarima u predsjedničkom avionu na putu za saveznu državu Floridu, na sastanak njegove Republikanske stranke.

Na pitanje kada će plan biti objavljen, Tramp je rekao da će to vjerovatno biti malo prije sastanka s Netanjahuom i Gancom u Bijeloj kući.

- OGLAS -

Očekuje se da će plan biti proizraelski i da ga neće podržati međunarodna zajednica ako bude smatrala da podriva izglede za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države.

Plan bi trebalo da zadovolji jevrejske glasače u SAD i evengeliste, Trampove pristalice.

Biće objavljen u vrijeme kada Netanjahu traži imunitet od izraelskih poslanika od sudskog gonjenja zbog optužbi za korupciju.

Tramp je izrazio iznenađenje što su i Netanjahu i Ganc spremni da naprave pauzu u kampanji pred izbore 2. marta i da dođu u utorak u Vašington.

“Obojici će se dopasti da sklope sporazum. Oni žele da vide mir. Vidite, Izrael želi mir, Palestinci žele mir. Svi žele mir. Neće svako to da kaže”, kazao je Tramp.

On je rekao da je njegova administracija nakratko razgovarala s Palestincima koji su unaprijed odbacili američki mirovni plan.

Američki predsjednik je najavio novi razgovor s Palestincima poslije izvjesnog vremena, ocijenivši da oni imaju za to podsticaja.

“Siguran sam da će možda najprije reagovati negativno, ali je to zapravo vrlo pozitivno za njih. Mi smo im uzeli novac. To je za njih puno novca”, rekao je Tramp.

SAD su prestale da finansiraju Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama koja je ostala bez stotina miliona dolara za projekte pomoći u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a prestale su da finansiraju i bolnice u Jerusalimu za Palestince.

Tramp je takođe zatvorio palestinsku diplomatsku misiju u Vašingtonu, rekavši da su Palestinci odbili da pregovaraju o miru s Izraelom.

Potpredsjednik SAD Majk Pens pozvao je Netanjahua u Bijelu kuću tokom jučerašnjeg sastanka s njim u Jerusalimu, pošto je govorio na međunarodnom forumu o holokaustu u tom gradu.

Pens je rekao da je poziv upućen i Gancu, na Netanjahuov zahtjev.

Netanjahu je rekao da Izrael nema boljeg prijatelja od Trampa i da smatra da predsjednik SAD želi da toj zemlji pruži mir i bezbjednost koju zaslužuje.

Palestinci su odbacili Trampove mirovne napore pošto je on priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i preselio Ambasadu SAD u taj grad u maju 2018. godine.

Namjera Palestinaca je da istočni Jerusalim, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, bude glavni grad njihove buduće države.

Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne rekao je sinoć da oni “upozoravaju Izrael i administraciju SAD da ne pređu crvene linije”.

Izraelski mediji su objavili da plan predviđa da Izraelu bude ponuđena kontrola nad velikim djelovima Zapadne obale na kojoj Palestinci namjeravaju da osnuju državu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA